Auto-Moto Finance Krimi Liberecký Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: V Doksech na Českolipsku se hromadí tuny nelegálních odpadků, které ze zahraničí vozí kamiony do bývalé sodovkárny

DOKSY – V rekreačním areálu v Doksech na Českolipsku naváží francouzská firma tuny nelegálního odpadu! V areálu bývalé sodovkárny v Doksech totiž měla vzniknout linka na recyklaci tříděného odpadu. Kamiony ze zahraničí ale do areálu již navezly tuny odpadků… Zápach z odpadu i současný stav vadí nejen místním obyvatelům.

„Pochopitelně nás celý stav okolo možné recyklace plastů v části areálu bývalé Sodovkárny znepokojuje. Bohužel jako samospráva, tedy město Doksy, nemáme pravomoci jakkoliv zasahovat. Nic jsme nikdy nepovolili, dokonce nemáme možnost nic povolovat, ani nic zakazovat. Od toho je státní správa, což jsou skutečné úřady. My nejsme v této záležitosti k ničemu kompetentní, bohužel ani k získávání informací.

Vedení společnosti se nám přišlo před pár týdny představit a seznámit nás s tím, že mají o areál zájem a že by chtěli uvést do provozu recyklační linku na plasty, která se v areálu nachází. Informovali nás, že žádají o povolení zkušebního provozu, což jsme si ověřili. Ta informace byla pravdivá. K vydání povolení dostali od úřadu několik podmínek, bez jejichž splnění provoz nemůže být zahájen. Do té doby nebyl důvod se znepokojovat, protože doložit vše k povolení provozu není tak jednoduché.

Vůbec nás nenapadlo, že začnou něco nelegálního činit před samotným vydání povolení. Když mi, tuším ve čtvrtek 16. října, volal strážník městské policie, že do areálu zajíždějí kamiony, tak jsme ihned požádali odbor životního prostředí a Policii ČR o prošetření. V pátek strážník zaznamenal další kamion a domluvil na místě s obsluhou areálu, že vedoucí životního prostředí a ekolog mohou přijít na kontrolu v pondělí ráno, aby zjistili, co kamion převáží. V pondělí už však dohoda s obsluhou areálu neplatila a naše pracovníky tam nepustili. Na to mají bohužel právo, neboť ani náš stavební úřad a odbor životního prostředí nemá kompetence něco konat. Okamžitě jsem volala majitele společnosti a požádala o vpuštění do areálu, což mně a dalším dvěma zastupitelům, pracovníkům stavebního úřadu a odboru životního prostředí umožnil až v úterý ráno.

Naštěstí v pondělí již zasahovala celní správa, která jediná má oprávnění kontrolovat náklad kamionu, a Česká inspekce životního prostředí, která jediná má právo kontroly uvnitř areálu. V úterý pak ještě provedl kontrolu odbor životního prostředí libereckého krajského úřadu. A již zmíněnou návštěvu my a náš odbor životního prostředí.

Vzhledem k tomu, že jsou všechny kontroly různých úřadů předmětem řízení, kterých bohužel město není účastníkem, nemáme právo na získání bližších informací, které jsem od pondělí vyžadovala. Od ČIŽP jsem o něco více informací obdržela až v pátek, a to pouze v rozsahu těch, které nejsou tajné a mohou být sděleny. Mimo jiné jsem se také dozvěděla, že tyto praktiky různých společností, tedy navážení nelegálního odpadu, řeší ČIŽP opakovaně v různých částech naší republiky.

Od úterý hlídá areál celní správa ve spolupráci s naší městskou policií a s Policií ČR. Některé kamiony byly odstaveny na parkovišti u Benzíny a byl jim dočasně znemožněn odjezd. Pravomoci a největší sílu vyřešit vrácení odpadu zpět do země původu má Česká inspekce životního prostředí a Ministerstvo životního prostředí ČR. Věřím, že se jim podaří zajistit odvoz nelegálního odpadu včetně toho, který tam je již několik let po předchozím provozovateli. Celou situaci budeme dle našich možností monitorovat.

Závěrem bych chtěla poděkovat všem občanům, kteří bydlí blízko areálu a kteří začali velmi rychle konat a upozornili na příjezd kamionů. Přece jenom je areál mimo centrum města, a tak pokud by ti, co bydlí nejblíže, nebyli bdělí a neupozornili správné úřady, bůh ví, jak by to celé dopadlo.

Je mi trochu líto, že to vypadalo, že jsme nečinní, že jsme něco povolili a že stojíme na straně společnosti, ale šlo o tak rychlý sled nových a nových informací, že jsme asi neuměli rychle zareagovat k veřejnosti a více se soustředili na hledání řešení s kompetentními úřady a získávání informací od nich.

PS: Na str. 20 zpravodaje naleznete článek, o jehož napsání jsem společnost požádala, aby se občané včas dozvěděli, jaké plány nový nájemce s areálem má. Ale bylo to v době, kdy jsme ještě netušili, jak se věci přesně mají.

Za město Doksy Ing. Eva Burešová, starostka

Autor: Ing. Eva Burešová
Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “ZAUJALO NÁS: V Doksech na Českolipsku se hromadí tuny nelegálních odpadků, které ze zahraničí vozí kamiony do bývalé sodovkárny

  1. Pingback: site

Napsat komentář