Finance Politika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Desítky lidí z Limity jsme my jedou blokovat Křetínského hnědouhelné doly a elektrárny v Lužici

ČESKO – Desítky lidí z České republiky se o víkendu plánují přidat k masovým akcím občanské neposlušnosti proti hnědouhelným infrastrukturám v německé Lužici a nedaleko Lipska, které už tradičně pořádá hnutí Ende Gelände. Blokádami lužických dolů a elektráren chtějí dát najevo, že uhlí je hlavním zdrojem skleníkových plynů a v době klimatické krize není možné v jeho spalování pokračovat.

Lužický hnědouhelný revír sousedí se Severočeskou uhelnou pánví a je jedním z největších zdrojů skleníkových plynů v Evropě. Všechny doly i elektrárny v místě vlastní český uhlobaron Daniel Křetínský, majitel druhé největší uhelné firmy v Evropě – Energetický a průmyslový holding (EPH). Právě na jeho devastující činnost chtějí Limity jsme my upozornit především. Kromě Lužice se letošní akce zaměří také na uhelnou pánev nedaleko Lipska, známou jako středoněmecký uhelný revír. I zde doly a elektrárny vlastní Daniel Křetínský, prostřednictvím firmy Mibrag.

“Emise z dolů a elektráren Daniela Křetínského jsou jednou z podstatných příčin klimatické krize. Nadto kvůli pokračující těžbě v lužickém regionu plánuje Křetínského firma zbourat i několik vesnic. Změny klimatu neznají hranice a proto i my pojedeme podpořit německé hnutí za klimatickou spravedlnost v jejich snaze bezodkladně zastavit těžbu a spalování uhlí,” řekla členka hnutí Limity jsme my Marika Volfová.

V Německu loni rozhodla takzvaná uhelná komise, že uhlí má skončit v roce 2038. To je podle vědců i ekologických organizací příliš pozdě, pokud se máme vyhnout překonání hranice oteplení planety o 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální době. Pokud se máme vyhnout katastrofě, musíme podle vědeckých analýz s uhlím skončit nejpozději v roce 2031.

“Uhelné firmy EPH a RWE navíc od státu dostanou tučné odškodné v řádu milliard eur za to, že se spalováním uhlí skončí. Kompenzace pro znečišťovatele, kteří desítky let ničili životní prostředí I klima na planetě, považujeme za nespravedlivé. Peníze by naopak měly jít do spravedlivé transformace uhelných regionů, do úspor energie a podpory čistých obnovitelných zdrojů, které navíc mohou zaměstnat ještě více lidí,” dodala Marika Volfová.

Hnutí Ende Gelände pořádá masové blokády uhelné infrastruktury už od roku 2015. Pravidelně se jich účastní tisíce lidí z celé Evropy. Z České republiky vždy mobilizuje hnutí Limity jsme my. Loni se akce zúčastnilo celkově šest a půl tisíce lidí, z toho téměř dvě stě účastníků a účastnic z České republiky. Fotografie z akcí Ende Gelände proslavil aktivistický fotograf Petr “Zewlakk” Vrabec, který letos získal cenu Czech press photo za nejlepší reportáž.

Autor: Marika Volfová
Zdroj: Limity jsme my

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “Desítky lidí z Limity jsme my jedou blokovat Křetínského hnědouhelné doly a elektrárny v Lužici

Napsat komentář