Jihočeský Krimi Složky IZS Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů Zvířata

Majitel velkého psa neochránil dvě kolemjdoucí ženy před opakovaným pokousáním

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Opakovaný případ, kdy pes napadl a pokousal kolemjdoucího chodce, vyšetřují českobudějovičtí kriminalisté z oddělení obecné kriminality.

Dle zjištěných a doložených skutečností měl pravděpodobně 39 letý muž počátkem května letošního roku, v krajském městě, vést na vodítku svého psa, plemene Argentinská doga, ale bez náhubku o mordě. Když kolem něj procházela žena, tak se po ní pes ohnal a kousl jí, kdy došlo k zranění s následnou dobou léčení několika měsíců.

Tím je jako majitel psa podezřelý ze spáchání přečinu Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Zároveň také porušil ust. § 2900 Občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. – Vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného.

Za pár měsíců se stejným způsobem zachoval majitel psa v Hluboké nad Vltavou, kde se jeho pes ohnal po procházející ženě a tentokrát jí způsobil lehké zranění. Přesto musela žena vyhledat ošetření ve zdravotnickém zařízení a pár dnů byla v pracovní neschopnosti.

Pes za své chování není pochopitelně zodpovědný, to je jeho majitel, který nepoužíval náhubek a podcenil výcvik tohoto plemene.

Po zadokumentování všech lékařských zpráv a znaleckých posudků si uvedený muž koncem minulého týdne převzal s rukou kriminalistů usnesení o zahájení trestního stíhání přečinů Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a Ublížení na zdraví z nedbalosti. Stíhání je vedeno nevazebně.

Autor: por. Bc. Milan Bajcura
Ilustrační snímek 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Majitel velkého psa neochránil dvě kolemjdoucí ženy před opakovaným pokousáním

Napsat komentář