Krimi Moravskoslezský Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

V lyžařském středisku v Jeseníkách zasahovaly souběžně dva záchranářské vrtulníky

JESENÍKY – Jarní prázdniny plní horská zimní střediska a záchranáři musejí takřka denně vyjíždět ke zraněným návštěvníkům hor – nejčastěji lyžařům.

Ve čtvrtek 13. února dokonce v Karlově na Bruntálsku zasahovaly souběžně dva vrtulníky letecké záchranné služby – z Ostravy a Olomouce. Úrazy běžkaře a lyžaře se odehrály v krátkém časovém odstupu okolo čtrnácté hodiny. Oba postižené prvotně ošetřovali členové horské služby.

Operátoři ZZS MSK nejprve převzali tísňové volání k pádu a poranění dolní končetiny u dvaatřicetiletého běžkaře. Charakter zranění vyžadoval šetrný transport do nemocnice a k zásahu byl proto vyslán vrtulník LZS z Ostravy. V době, kdy stroj přilétal do Karlova, ovšem došlo k dalšímu úrazu, tentokrát šlo o chlapce ve věku třinácti let. Mladý lyžař vyjel mimo sjezdovku a narazil do betonového sloupu. Také on si přivodil poranění dolní končetiny.

Operátoři záchranné služby proto požádali o spolupráci sousední kraj a k zásahu přilétl vrtulník LZS z Olomouce. Posádky obou strojů tak zasahovaly v Karlově prakticky současně.

Oběma pacientům byla poskytnuta přednemocniční neodkladná péče. Vrtulníky poté se zraněnými zamířily do ostravské, resp. olomoucké Fakultní nemocnice.

Zdroj : ZZS Moravskoslezského kraje

 

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář