Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Koronavirus Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Složky IZS Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Počet nakažených v Česku překročil stovku! Novým typem koronaviru onemocnělo již 109 lidí

ČESKO – Počet potvrzených případů novým typem koronaviru v Česku stále stoupá a právě přesáhl první stovku. Lékaři již totiž evidují 109 pozitivních případů. Nejvíce jich je v Praze. Potvrdil to před malou chvilkou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vláda kvůli výskytu koronaviru nařídila dneškem NOUZOVÝ STAV, a to na 30 dnů na území celého Česka a od zítřka, tedy od pátku 13. března zakazuje veškeré akce s účastí nad 30 osob. Zákaz se bude vztahovat i na stravovací zařízení, sportoviště a veškerá zábavní zařízení.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situacích, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí podle ústavního zákona neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může trvat až 30 dnů, se souhlasem sněmovny i déle.

Na mimořádném jednání vláda rozhodla o zpřísnění již platného opatření.

Vláda zakazuje:

– divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, a to jak veřejné, tak soukromé s účastí přesahující ve stejný čas 10 osob
– konání akcí s počtem lidí vyšším než 30
– vstup veřejnosti do restaurací od 20 hodin večer do 6 hodin ráno
– českým občanům vstupovat do rizikových zemí
– přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů některých služeb – sportoviště, posilovny, přírodní a umělá koupaliště, solária, sauny, wellness služby, hudební a společenské kluby, zábavní zařízení, veřejné knihovny a galerie

Vláda nařídila od 14. března zákaz vstupu všem cizincům, kteří přijíždějí z rizikových oblastí. Nebude možné pro cizince překračovat česko-rakouské a česko-německé hranice. Zakázán vstup do ČR osobám z 13 zemích označených jako rizikové (Čínská Lidová Republika, Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Norsko, Holandsko, Belgie, Velká Británie, Dánsko, Francie, Španělsko)

Češi nesmějí cestovat do Číny, Jižní Koreji, Íránu, Itálie, Španělska, Rakouska, Německa, Velká Británie, Francie, Nizozemska, Švýcarska, Švédska, Norska, Belgie, Dánska.

Sledujeme další dění…

Autor: redakce

 

 

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “AKTUÁLNĚ: Počet nakažených v Česku překročil stovku! Novým typem koronaviru onemocnělo již 109 lidí

Napsat komentář