HZS Krimi Moravskoslezský Pomáháme Školní okénko Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Záchranáři v posledních dnech zasahovali u tří opařených dětí v Moravskoslezském kraji

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Posádky Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje zasahovaly během posledního týdne u tří dětí opařených horkou tekutinou. Události se postupně odehrály na Bruntálsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

V neděli 8. března po poledni vyjížděli a vzlétali záchranáři do jedné z obcí na Bruntálsku, a to k devíti měsíční dívence, která se opařila horkou kávou v oblasti hrudníku.

Druhým pacientem byla v pátek 13. března sedmiletá dívka v Havířově, která se opařila horkým čajem. Zasahující lékařka zjistila postižení břicha a dolní končetiny.

V neděli 15. března, došlo k opaření horkou tekutinou také u chlapce ve věku jednoho a půl roku na Frýdecko-Místecku. Zasažena byla oblast hrudníku a horní končetiny dítěte.

Záchranáři dětem poskytli ošetření v rámci přednemocniční neodkladné péče – krytí popálených ploch, zajištění léky a poté je přepravili do ostravské Fakultní nemocnice, kde byly předány na pracovišti popáleninového centra.

Záchranáři připomínají potřebu zajistit bezpečnost malých dětí v domácnosti. Obvykle totiž stačí jen krátká chvíle nepozornosti dospělého a může dojít k velmi bolestivému úrazu. Stále platí jednoduchá zásada – veškeré potencionálně nebezpečné předměty mají být umístěny mimo dosah malých dětí. Toto pravidlo je velmi důležité, a jeho dodržení je důležité právě v případě horkých tekutin na stolech a kuchyňských linkách.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář