HZS Krimi Pardubický Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

OBRAZEM: Požár roubenky na Chrudimsku způsobila nedbalost majitele

CHRUDIMSKO – Do Holetína, místní části Dolní Holetín na Chrudimsku, vyjíždělo k požáru roubenky dnes odpoledne šest jednotek hasičů (profesionální z Chrudimi a Hlinska a dobrovolné z Hlinska, Holetína, Tisovce a Skutče). Muž měl v udírně zatopit a odejít, po asi 10 minutách se měl vrátit zpět k udírně, a to už na muže volal soused, že mu hoří roh objektu. Ovšem plameny se velmi rychle šířily.

Při příjezdu první jednotky na místo, byla již roubenka z roku 1890 v plamenech. Nasazeno bylo hned několik proudů vody k likvidaci požáru. Na místo byl přivolán i automobilový žebřík, který doplnil nasazení dalšího proudu vody z výšky. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 14.20 hodin. Plameny způsobily opravdu zkázu. Uvnitř objektu se propadly stropy a objekt je zcela neobyvatelný.

Hasiči z automobilového žebříku museli odřezat krovy a s technikem z pohotovostní služby rozvodných el. závodů zajistili poškozené dráty vysokého napětí.

Obrovským sálavým teplem bylo poškozeno hned několik objektů v samém sousedství, které se hasiči snažili v průběhu likvidace požáru ochlazovat a zamezit rozšíření požáru. Přesto došlo sálavým teplem k poškození štítu z plastu na sousedním rodinném domě. Zde byla škoda předběžně vyčíslena na 25 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 3 miliony korun. V těsné blízkosti stála kolna, kde obrovským horkem začala hořet prkna. Tady vznikla škoda, která byla předběžně vyčíslena na 2 tisíce korun. Sálavým teplem dále popraskaly i eternitové šablony na střeše kolny. Vyšetřovatel škodu stanovil na 10 tisíc korun. Uchráněný majetek lze vyčíslit na 50 tisíc korun. Dalším poškozeným je třetí soused, kterému velký žár zcela poškodil polykarbonátový skleník. Tady je škoda vyčíslena na 10 tisíc korun.

FOTOGALERIE…

Požár roubenky z 19. století se podařilo hasičům zcela zlikvidovat v 17.38 hodin. Do ranních hodin bude místo požáru ještě střežit dobrovolná jednotka hasičů.

„Škoda na roubence byla předběžně vyčíslena na 2 miliony korun, 200 tisíc korun na jejím vybavení. Uchránit se podařilo část objektu v hodnotě 400 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru bude s největší pravděpodobností nedbalost majitele,“ říká por. Mgr. Martin Vojta, vyšetřovatel příčin vzniku požáru z HZS územního odboru Chrudim.

Autor: por. Bc. Vendula Horáková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář