HZS Krimi Pardubický Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Již druhý den hasiči likvidují rozsáhlý požár skládky odpadu ve Zdechovicích na Pardubicku

PARDUBICKO – Více než desítka jednotek požární ochrany zasahuje od úterý 21. dubna u skládky odpadu ve Zdechovicích.

Hoří zde odpad na svahu o rozloze zhruba 110 x 30 m. V úterý časně ráno byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, na místo bylo svoláno 13 jednotek hasičů. Velitel zásahu nechal zřídit čerpací stanoviště u nedalekého rybníka odkud byla voda dopravována kyvadlově. Hasiči použili smáčedlo, které zvyšuje efektivitu hašení. Přiměšování smáčedla do vody při hasebních pracích je dosahováno vyšší efektivity hašení díky zvýšené smáčivosti vody, lepšímu pronikání vody do hloubky hořícího materiálu a vyššímu chladícímu efektu. To vede ke zkrácení doby hašení a zabránění dalšímu rozvoji hoření. Pracovníci laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč prováděli měření ovzduší zasažené zplodinami hoření.

Zásah stále není ukončen. Od úterního poledne je skládka bagrem rozhrabována a následně jednotky ohniska dohašují. Na místě celou noc na dohlídce byla jednotka dobrovolných hasičů ze Zdechovic. Během středečního dopoledne na skládce zasahují jednotky profesionální z Přelouče a dobrovolné ze Zdechovic a Kladrub nad Labem. Termokamerou umístěnou na dronu jsou postupně odhalována ohniska.

Připomeňme, že skládka ve Zdechovicích hoří již potřetí. První největší požár evidují hasiči v únoru, kdy na místě zasahovalo 18 jednotek požární ochrany a vyhlášen byl zvláštní stupeň požárního poplachu. V tomto případě hořelo na okraji skládky, kde byla položena těsnící folie v délce 300 m. Tehdy byla škoda vyčíslena na 500 tisíc korun.

Nyní již druhý den hoří uprostřed skládky. Pohyb hasičů v místě události je ztížen tím, že skládka je ve svahu. Další komplikací je vítr, který rozšiřuje ohniska požáru a pak je to velká spotřeba vody k prolévání všech ohnisek.

Při požáru nebyla zatím vyčíslena škoda a příčina vzniku požáru je vyšetřována.

Autor: por. Bc. Vendula Horáková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář