Auto-Moto Doprava HZS Krimi Policie Složky IZS Technika Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

TRAGÉDIE: Cyklista na Havlíčkobrodsku si při pádu způsobil závažná zranění, kterým na místě podlehl! Neměl ochrannou přilbu

HAVLÍČKOBRODSKO – K vážné nehodě cyklisty došlo na silnici u obce Bezděkov směr Štěpánov na Havlíčkobrodsku. Devětačtyřicetiletý cyklista při jízdě v klesání havaroval a při pádu si způsobil těžké zranění, kterému na místě podlehl.

Na místo byla vyslána policejní hlídka z dopravního inspektorátu Havlíčkův Brod a poté také výjezd služby kriminální policie a vyšetřování, a to z důvodu důkladného ohledání místa havárie.  Pro určení přesné příčiny úmrtí byla nařízena pitva. Při ohledání místa nehody policisté zjistili, že cyklista neměl při jízdě na kole ochrannou přilbu. Další okolnosti tragické nehody cyklisty jsou předmětem dalšího vyšetřování.

Na jízdním kole nebo motokole vyjíždí stále vyšší počet cyklistů. Často ale cyklisté zapomínají na svoji bezpečnost a vyjíždějí na silnice bez řádného vybavení, zejména bez osvětlení jízdního kola. Jsou pak rizikem nejen sami pro sebe, ale především pro ostatní řidiče, kteří cyklistu na silnici spatří na poslední chvíli, kdy už bývá často velice obtížně dokázat na vzniklou situaci adekvátně zareagovat.

Cyklisté jsou jednou z nejohroženějších skupin účastníků silničního provozu. V případě dopravní nehody dochází v naprosté většině případů ke zranění cyklisty. Ten totiž, na rozdíl od řidiče osobního nebo nákladního vozidla, není chráněn karoserií vozidla ani žádným jiným bezpečnostním prvkem. Jediné, čím cyklista může přispět ke své bezpečnosti, je jeho opatrnost, důsledné dodržování pravidel silničního provozu a vhodné oblečení.

Podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovu hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila jejímu uživateli život. Je vhodné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více jak osmnáct let.

Riziko dopravní nehody lze také snížit správným vybavením a dobrým technickým stavem jízdního kola. Cyklisté si musí uvědomit, že je musí být v silničním provozu dobře vidět. Policisté proto v rámci výkonu služby kontrolují povinnou výbavu jízdních kol. Funkční brzdy na jízdním kole musí být samozřejmostí. Policisté se často setkávají s jízdními koly, která nejsou vybavena odrazkami a v případě snížené viditelnosti ani předepsaným osvětlením. Tito cyklisté zbytečně hazardují se svým zdravím.

Při dopravních kontrolách nebo při šetření dopravních nehod se policisté také setkávají s cyklisty, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Ti si zřejmě neuvědomují, že cyklista je řidič nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50 000 korun.

Při dodržování zásad bezpečné jízdy na jízdním kole se výrazně snižuje nebezpečí úrazů, které hrozí nejen cyklistům, ale i ostatním účastníkům silničního provozu.

Autor: mjr JUDr. Dana Čírtková
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář