Cestování Kultura Politika Praha Technika Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

SMUTNÁ ZPRÁVA: Zemřel slavný spisovatel, cestovatel a etnograf – bílinský rodák Miloslav Stingl

BÍLINA / PRAHA – V pondělí 11. května zemřel v Praze po dlouhé nemoci ve věku 89 let slavný spisovatel, cestovatel a etnograf Miloslav Stingl, který byl bílinským rodákem a také držitelem čestného občanství města Bíliny.

JUDr. PhDr. Miloslav Stingl se narodil 19. prosince 1930 do rodiny důlního technika v Bílině. Během svého života strávil více než 20 let v zahraničí, kde jako samostatný etnograf a cestovatel konal rozsáhlé expedice.

Během nich navštívil 151 zemí všech kontinentů, hlavním předmětem jeho zájmu pak byly domorodé kultury amerických Indiánů a Eskymáků, australských Aborigenů a také původní obyvatelé Tichomořských ostrovů. Díky své vědecké činnosti byl přijat i do Société des Américanistes při UNESCO a rovněž do Société des Océanistes při UNESCO. Velkou pomoc u něho našli Indiáni oklahomského kmene Kikapú, kteří se během jeho pobytu ocitli v nebezpečí, že přijdou o kmenové pozemky. Miloslav Stingl proto využil svých kontaktů a jako znalec mezinárodního práva se za věc svých přátel rozhodně postavil. Právo tak jeho zásluhou zvítězilo a Kikapové se mu za to později odvděčili tím, že ho zvolili náčelníkem. Stal se tak pravděpodobně jediným indiánským náčelníkem ve střední (a možná i celé) Evropě a podle svých slov si toho velice cenil. Miloslav Stingl se domluvil 17 jazyky, z nichž některé jsou velmi exotické, a mimo něj jimi hovoří jenom hrstka lidí. Ze svých cest vytěžil náměty k mnoha (cca čtyřiceti) knihám cestopisného charakteru a natočil více než 510 hodin obrazového materiálu. Toho v bohaté míře využila např. německá veřejnoprávní televize, která z něho vybrala a natočila 33-dílný televizní seriál nazvaný „Kolem světa s Miloslavem Stinglem“. Pro Slovenskou televizi pak Miloslav Stingl připravil seriál o Indiánech, nazvaný „Předkové a potomci Vinetua“. Česká televize o něm natočila jeden z dílů pořadu GEN – Galerie elity národa. U příležitosti jeho 80. narozenin, které oslavil 19.12.2010, mu bylo v roce 2011 uděleno čestné občanství města Bíliny.

Fotografie ze slavnostního předávání čestných občanství města Bíliny v roce 2011 třem významným osobnostem, kterými byli Ing. Čestmír Duda, JUDr. et PhDr. Miloslav Stingl a Prof. Dr. med. Karl – Heinz Plattig, Dr.h.c.

Autor: Iveta Richterová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “SMUTNÁ ZPRÁVA: Zemřel slavný spisovatel, cestovatel a etnograf – bílinský rodák Miloslav Stingl

Napsat komentář