HZS Krimi Liberecký Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME: Na Frýdlantsku zasedl krizový štáb,! Třetí povodňový stupeň byl vyhlášen na několika místech Frýdlantska

LIBERECKO – V tuto chvíli je již zcela uzavřeny všechny komunikace do obce Višňová – Předlánce, policisté zde odklánějí dopravu. Místním občanům ve spolupráci s hasiči dávají doporučení, aby byli připraveni na případnou evakuaci a také, aby se z důvodu jejich bezpečnosti nezdržovali v blízkosti vodních toků.

Vzhledem k nepříznivé prognóze počasí se v Raspenavě chystá evakuace osob z nejvíce ohrožených domů. Do chystaného evakuačního centra byl povolán ČČK Liberec. Hasiči své síly soustředí k udržení vody v korytech řek. Ve Višňové je minimálně 10 jednotek hasičů, komunikace mezi obcemi Černousy a Boleslav je uzavřena. V Novém Městě pod Smrkem a Bílém potoce hasiči čerpají vodu.

Vytrvalý noční déšť zvedl hladiny řek v Libereckém kraji. Nejhorší situace je v tuto chvíli na Frýdlantsku, kde platí na několika místech třetí stupeň povodňové aktivity.

Jedná se o tato místa: 

Řasnický potok ve Frýdlantu
Višňovou – Předlánce
Hejnice – Bílý Potok
a Smědou.

Ve Frýdlantu zasedl krizový štáb.  Zatím není nikdo z obyvatel ohrožen na životě či zdraví a není nutná evakuace osob. Co se týká majetku, problematická je situace ve Višňové, kde je již u pár domů zatopeno několik zahrad.

V tuto chvíli musela být uzavřená pouze komunikace III. třídy č. 352  Černousy – Boleslav, a to z důvodu vylití řeky z koryta. Na komunikaci III. třídy č. 357 Višňová – Předlánce se nachází cca 5 cm vody, komunikace je však zatím průjezdná.

Celou situaci se stoupáním hladin řek neustále monitorujeme, spolupracujeme se starosty dotčených obcí a také s hasiči. Budeme reagovat na aktuální dění a v případě zhoršení situace, jsou policisté připraveni plnit úkoly v postižených oblastech. Na Frýdlantsku již je nasezno několik policejních hlídek.

Autor: kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
a HZS Libereckého kraje

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář