Cestování Doprava Liberecký Policie Technika Turistika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Akce zaměřená na nejzranitelnější účastníky silničního provozu proběhla o víkendu na několika místech Liberecka

LIBERECKO-O uplynulém víkendu proběhla na Liberecku dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena zejména na cyklisty. Kontroly probíhaly zejména  v okolí Sychrova, v Mníšku u Liberce a také v samotném krajském městě. Do akce byla nasazena desítka policistů, jak z dopravní, tak i z pořádkové služby.

Během akce policisté zkontrolovali kromě cyklistů také 36 vozidel, kdy řešili celkem 4 dopravní přestupky, za které ve třech případech uložili pokuty příkazem na místě ve výši 1 000 korun a jeden oznámili správnímu orgánu. Jednalo se o nepoužití bezpečnostních pásů, nepředložení dokladu o pojištění odpovědnosti vozidla či jiných dokladů nebo neprávný způsob jízdy.

U cyklistů policisté kontrolovali, zda mají řádně vybavené jízdní kolo povinnou výbavou, zda používají předepsané ochranné přilby povinné do věku 18 let a zda dodržují pravidla silničního provozu. To znamená, zda se chovají ohleduplně, ukázněně a zda neusedají za řidítka pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Během akce zkontrolovali policisté celkem 30 cyklistů, kteří  až na jednoho měli řádně vybavená kola a používali ochranné pomůcky. Jeden cyklista však usedl na jízdní kolo pod vlivem alkoholu, kdy u něj policisté v Chrastavě  naměřili hodnotu 0,3 promile. Tento přestupek oznámili dále k řešení příslušnému správnímu orgánu.

Vzhledem k tomu, že cyklisté patří mezi jednu z nejohroženějších skupin účastníků silničního provozu, budou policisté v podobných akcích  během letních měsíců i  nadále pokračovat.

Autor: kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář