Kultura Politika Praha Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Z POLITIKY: Ministerstvo zahraničí předvolalo čínského velvyslance kvůli vyjádření čínské strany v souvislosti s návštěvou delegace Senátu Parlamentu České republiky na Tchaj-wanu

ČESKO / Tchaj-wan – Předseda Senátu Miloš Vystrčil přiletěl v doprovodu devadesátičlenné delegace na Tchaj-wan. Na misi s podtitulem „Level Up“, která má ambici posunout dosavadní spolupráci s Tchaj-wanem na další úroveň, jej doprovází také osm senátorů.

Česko má zájem o spolupráci se všemi demokratickými zeměmi bez ohledu na to, zda si to někdo jiný přeje, nebo nepřeje. Uvedl jeden z účelů cesty na Taiwan předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Osm senátorů v čele s předsedou Senátu Miloš Vystrčil stačilo po uvítání ministrem zahraničí Tchaj-wanu Jaushiehem Josephem Wu ještě na letišti nastínit některá společná témata. Přejeli pak do centra Tchaj-peje, kde absolvovali další povinný COVID test a začali se konečně osobně seznamovat s 90 členy delegace.

Návštěva Vystrčila na Tchaj-wanu ale pobouřila zástupce Číny. Čínský ministr zahraničí Wang I ve svém prohlášení totiž uvedl, že předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil „zaplatí vysokou cenu“ za porušení principu jedné Číny tím, že oficiálně navštívil Tchaj-wan. „Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus,“ řekl na adresu Vystrčila čínský ministr zahraničí Wang s tím, že Čína požaduje po všech zemích, s nimiž má diplomatické vztahy, aby se držely zásady jedné Číny.

S návštěvou šéfa Senátu na Tchaj-wan nesouhlasil ani prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš. A to ani v případě plánované cesty Jaroslava Kubery, předchůdce Miloše Vystčila, který se na Tchaj-wan rovněž chystal. Bohužel jeho předčasné úmrtí plán cesty zhatilo. I Kubera dostal od čínské strany znepokojující dopis „doporučující“ aby cestu tehdy zvážil!

Na pokyn ministra zahraničí ČR Tomáše Petříčka si dnes, tedy 31. srpna 2020 náměstek Martin Tlapa předvolal velvyslance Čínské lidové republiky v ČR Jianmina Zhanga.

Náměstek Tlapa vyjádřil zásadní nesouhlas s vyjádřením čínské strany v souvislosti se zahájením návštěvy delegace Senátu Parlamentu České republiky na Tchaj-wanu. Označil ho za nevhodné a neodpovídající standardům diplomatické komunikace mezi dvěma suverénními zeměmi. Česko-čínské vztahy by se podle Ministerstva zahraničních věcí ČR měly do budoucna soustředit na pozitivní a praktickou agendu.

Mnohem ostřeji pak zareagoval na vyjádření čínské strany starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný. Ve svém oficiálním otevřeném dopise adresovaném Čině doslova píše:

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář