Krimi Kultura Policie Politika Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Stovka lidí opět obsadila lom Vršany na Mostecku. Chtějí rychlý a spravedlivý konec uhlí

MOSTECKO – Více než sto lidí právě obsadilo důl Vršany na Mostecku v rámci Akčního víkendu za Konec uhlí #teď. Krátce po ránu vyšli z kempu u obce Okořín u Strupčic na Chomutovsku, který od čtvrtku organizuje hnutí Limity jsme my. Odtud vyrazili nahlášeným pochodem okolo lomu Vršany, ze kterého se přes sto lidí rozhodlo k aktu nenásilné občanské neposlušnosti.

Společně požadují co nejrychlejší konec fosilního byznysu a bezodkladné uzavření nejstarších a nejšpinavějších uhelných elektráren, jako jsou například Počerady a Chvaletice, spravedlivou transformaci uhelných regionů a přechod na demokraticky vlastněné obnovitelné zdroje energie.

Kateřina Holá z hnutí Limity jsme my:
„Debata o konci uhlí se už vedou příliš dlouho, ale největší znečišťovatelé za podpory vlády dál přikládají pod kotel klimatické krize. V takové situaci je občanská neposlušnost na místě, protože jde o naše životy a budoucnost.“

Vláda podle hnutí namísto prosazení zákonů, které by vedly k zavírání elektráren, zřídila jen uhelnou komisi. V té se diskutuje o scénářích, které jsou příliš pomalé pro splnění cíle Pařížské dohody – tedy udržet průměrné oteplení planety nižší než 1,5 stupně oproti předindustriální době. V uhelné komisi navíc zcela chybí zástupci klimatologů i jiných vědeckých oborů, stejně jako v ní nejsou zahrnutí lidé z uhelných regionů, kterých se těžba a spalování dotýká nejvíce.

Pavel Solanský z hnutí Limity jsme my:
„O konci uhlí nyní rozhodují zejména politici a majitelé energetických firem. Nesmíme dopustit, aby uhelná komise poskytla zlatý padák uhlobaronům, zatímco běžní lidé na ni doplatí. Chybí plán rychlého konce uhlí a záruka, že investice do uhelných regionů skutečně přinesou místním lidem důstojná pracovní místa a zdravé prostředí k životu. Cestou z krize je mimo jiné udržitelná a spravedlivá energetika založená na obnovitelných zdrojích ve vlastnictví obcí, komunit a družstev.“

Lom Vršany si lidé pro akci občanské neposlušnosti nevybrali náhodně. Právě zde se má těžit až do roku 2052, tedy přibližně dvacet let poté, co bychom podle vědeckých propočtů měli uhlí definitivně opustit. Navíc se uhlí vytěžené odsud vozí do elektrárny Počerady, která je největším zdrojem skleníkových plynů v České republice.

FOTOGALERIE… 

Ve stejný den se bude protestovat také přímo před elektrárnou Počerady. Třináct ekologických organizací, jako například Greenpeace Česká republika, Hnutí DUHA, Fridays for Future Česká republika nebo Extinction Rebellion, svolávají na sobotu demonstraci s názvem Za budoucnost bez uhlí. Demonstrace začne ve 12:00 před uhelnou elektrárnou Počerady, která je největším zdrojem skleníkových plynů v České republice.

Protesty za rychlý a spravedlivý konec uhlí mají také i podporu veřejně známých osobností. V týdnu jsme zveřejnili výzvu s názvem Uhlí musí skončit rychle a spravedlivě. Občanské protesty jsou na místě, kterou podepsala řada známých osobností. Mezi nimi například zpěvačka Marta Kubišová, spisovatelka Tereza Boučková, herečka Tereza Dočkalová, režisér Jan Hřebejk, scénárista Petr Jarchovský, ekolog Jiří Malík, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, zpěvačka dua Čokovoko Zuzana Fuksová, ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant nebo rapper James Cole.

Zdroj: Greenpeace Česká republika

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář