HZS Krimi Policie Složky IZS Technika Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

U pádu třiašedesátiletého lezce ze skály Zahradní stěna pod Ořešníkem zasahovali horští záchranáři

JIZERSKÉ HORY – Třiašedesátiletý lezec spadl, i přesto, že měl údajně dobré zkušenosti, ze skály Zahradní stěna pod Ořešníkem v Jizerských horách a těžce se zranil.

Milovník skal nelezl sám, ale ještě s dalšími dvěma zkušenými kolegy, kteří okamžitě zalarmovali záchranáře. „K nehodě došlo v dost obtížném terénu a pán utrpěl pro transport nepříjemná poranění. Zjistili jsme, že má otevřenou zlomeninu pažní kosti, polámaná žebra a mnoho dalších oděrek. Zdálo se, že naštěstí nedošlo ke zranění hlavy či páteře,“ komentoval stav zraněného Tomáš Prchal, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Vzhledem k povaze poranění zamířil do hor kromě posádky sanitního vozu i vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce. „My jsme muže ošetřili, zafixovali do vakuové matrace a šetrně přenesli ze skalního terénu k našemu terénnímu vozu. Tím jsme jej pak převezli k čekající sanitce a ta posléze k vrtulníku. Lékař posádky LZS si pak zraněného převzal a vrtulník ho transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení,“ upřesnil Tomáš Prchal.

Na rozdíl od deštivého prodlouženého víkendu přilákalo slunečné a teplé počasí do Jizerských hor v tuto sobotu a neděli větší množství návštěvníků. „Mezi nimi i dost lezců, které zajímají naše proslulé skalní terény. Ale jak je vidět, i dostatek zkušeností neznamená automaticky stoprocentní bezpečí. V tomto případě lezec zřejmě zapomněl, že po nočním dešti je skála mokrá a uklouzl,“ doplnil s varováním přistupovat ke skalám s rozumem a neriskovat René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Zdroj: Horská služba ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář