Koronavirus Kultura Olomoucký Policie Složky IZS Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Policisté Olomouckého kraje i v této složité době darovali krev a plazmu

OLOMOUCKÝ KRAJ –  I přes současnou složitou situaci se policisté a občanští zaměstnanci rozhodli pomoci našemu zdravotnictví a hlavně lidem, co potřebují tu nejvzácnější tekutinu, kterou je krev a krevní plazma. Společně chodíme krev a plazmu darovat dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim.

Jarní akci přerušil nouzový stav vyhlášený v souvislosti s nemocí COVID-19. Policisté byli převeleni k zajišťování bezpečnosti v uzavřených lokalitách a nemohli se tedy společné akce zúčastnit. Krev a plazmu chodili darovat jednotlivě v době mimo svoji službu tak, aby nenarušili akceschopnost svých oddělení.
Nyní je situace podobná, ale akci se podařilo zajistit. Z důvodu akceschopnosti jsou policisté rozděleni na dvě skupiny, a proto po dohodě s Transfuzní stanicí FN Olomouc jsme i dárce rozdělili na dvě skupiny.

Jedna skupina v počtu 16 dárců přišla k odběrům v pondělí 26. 10. 2020. Druhá početnější skupina 28 dárců navštívila transfúzní stanici v úterý 27. 10. 2020. Mezi kolegy jsou dárci všech stupňů ocenění Jánského plakety i držitelů Zlatého kříže všech tříd. Máme v našich řadách i dárce krevních destiček, který má za sebou již více jak pět desítek odběrů.
I přes složitou situaci se podařilo oslovit 9 nových kolegů, kteří rozšíří řady dárců. Jsme rádi, že v této dlouholeté tradici společného darování nejcennější tekutiny můžeme pokračovat. Plníme tak i jednu část policejního sloganu „POMÁHAT A CHRÁNIT“ tím, že pomáháme nemocným lidem.

Ředitel krajského ředitelství policie všem dárcům poděkoval a poslal jim drobnou pozornost za jejich příkladné jednání. K poděkování se dárkem připojila i ZP MV.

Autor: kpt. Mgr. Marta Vlachová

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář