HZS Jihomoravský Koronavirus Kultura Politika Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Polní záložní nemocnice na brněnském výstavišti dneškem může sloužit pro celou Moravu

BRNO – Dneškem je zcela připravena přijmout první pacienty nově vybudovaná polní záložní nemocnice na brněnském výstavišti. Během víkendu byly dokončeny všechny přípravy zdravotnického vybavení včetně zkoušky IT systému. Zdravotníci budou disponovat speciální zjednodušenou lékařskou dokumentací, která umožní snadno obsloužit až stovky pacientů. Dobrovolníci jsou připraveni a proškoleni k péči o Covid pozitivní pacienty.

Záložní nemocnice na výstavišti bude využívána, jakmile budou vyčerpané všechny lůžkové kapacity nemocnic nejenom v Jihomoravském kraji, sloužit by tak mohla pro celou Moravu. „My jsme záložní nemocnicí, nejsme zařízení, které by primárně přijímalo pacienty s koronavirem. My samozřejmě budeme šťastní, když se tyto kapacity nevyužijí a situace se zlepší, ale musíme být připraveni, tak aby lidé měli vždy kde být přijati do péče,“ říká zdravotnický náměstek FN Brno prof. MUDr. Ondřej Ludka Ph.D.

Dominantně budou do záložní nemocnice umisťováni pacienti, kteří už prodělali část hospitalizace v nějaké nemocnici, jsou ve stabilizovaném stavu a nepotřebují kyslík. „Jejich ošetřující lékaři vyplní žádost, kterou odešlou k nám do Fakultní nemocnice Brno. My zhodnotíme, zda jsou pacienti schopni na základě dodaných informací, u nás pobývat. Potřebujeme znát jejich přidružené choroby a léky, které užívají,“ doplňuje Ludka. Po přijetí do záložní nemocnice na výstavišti bude pacient vyšetřen lékařem, který udělá příjem ve zkrácené podobě a zavede mu ošetřovatelskou dokumentaci, následně bude uložen na lůžko.

FOTOGALERIE… 

O pacienty se pak budou starat nejen zdravotníci FN Brno, ale i dobrovolníci Českého červeného kříže. Po 12 hodinách se budou střídat 2 lékaři, 6 zdravotních sester, 3 kliničtí farmaceuti, 4 medici a 20 dobrovolníků. Vedoucím týmem personálu bude Emergeny Medical Team, který úročí zkušenosti z humanitární mise v Nepálu v roce 2015, za který získal ocenění Zlatý záchranářský kříž. Organizace záložní nemocnice je specifická ve velkém množství pacientů. „Tým disponuje dokumentací v anglickém jazyce, je jednoduchá, zaškrtávací a rychlá. Při stech pacientech máme během vizity asi 3 minuty na každého pacienta. Jedná se o týmovou práci, kdy každý ví, co má dělat, jen pak se to dá zvládnout,“ popisuje vedoucí lékař Emergency Medical Teamu MUDr. Milan Krtička Ph.D.

Dobrovolníci budou pomáhat s ošetřovatelskou péčí, jako je pomoc s hygienou, jídlem a celkovým dohledem nad pacienty. EMT bude poskytovat zdravotní péči, která je srovnatelná s péčí v kterékoli nemocnici v České republice. Zdravotníci pro přemísťování se po pavilonu využijí koloběžky, ušetří tak čas, který mohou věnovat péči o pacienty.

Autor: Mgr. Veronika Plachá
Fakultní nemocnice Brno

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Polní záložní nemocnice na brněnském výstavišti dneškem může sloužit pro celou Moravu

  1. Pingback: visit the site

Napsat komentář