Politika Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

SMUTNÁ ZPRÁVA: Při nehodě vrtulníku Black Hawk na Sinaji zahynula česká vojákyně rotmistryně Michaela Tichá

ČESKO – Dnes, 12. listopadu 2020, v dopoledních hodinách došlo na Sinajském poloostrově k havárii vrtulníku Black Hawk. Jednalo se o zásobovací let mnohonárodnostní pozorovatelské mise MFO. Na palubě vrtulníku bylo celkem osm příslušníků mise.

Sedm z nich pád vrtulníku nepřežilo, včetně české vojákyně rotmistryně Michaely Tiché (1993), příslušnice 8. úkolového uskupení Armády ČR MFO Sinaj. Osmý člen osádky je momentálně v kritickém stavu. Příčinou pádu vrtulníku byla technická závada. Incident je vyšetřován cestou mise MFO a místních orgánů. Rodina vojákyně byla vyrozuměna.

„Ztratili jsme jednoho z nás, rotmistryni Michaelu Tichou. Je mně to moc líto. Na některé věci se prostě nedá nikdy připravit. Upřímnou soustrast rodině,“ dodává Generál Aleš Opata.


8. úkolové uskupení AČR MFO Sinaj

  • Organizace Multinational Force nad Observers (MFO) vznikla na základě mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem v srpnu 1981, kdy stát Izrael vrátil území Sinaje Egyptu. Hlavním cílem organizace, a její mise na Sinaji (od dubna 1982), je dohlížet na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody.
  • Ve strukturách velitelství MFO na Sinaji působí od listopadu 2009 tři důstojníci Armády České republiky. Od 4. listopadu 2013 pak v misi slouží i jednotky leteckého kontingentu – letecký a pozemní personál AČR – s letounem CASA C-295M o počtu 15 osob.
  • Mise MFO Sinaj využívá v oblasti Sinaje dvou základen – jižní základnu v Šarm aš-Šajchu, kde je lokalizované velitelství mise, a částečně severní základnu na Sinaji v El Gorah.
  • V současné době působí v operaci MFO Sinaj příslušníci ozbrojených sil 13 zemí. Mezi hlavní úkoly MFO patří provoz kontrolních a propouštěcích míst (tzv. checkpointů), hlídková a pozorovatelská činnost podél hranic Egypta a Izraele a na území Sinaje a zajištění volné plavby přes Tiranskou úžinu.

Autor: plukovnice Magdalena Dvořáková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář