Finance Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Koronavirus Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Pomáháme Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

OSVČ nemohou kombinovat kompenzační bonus a Antivirus!

ČESKO – Jinak řečeno, pokud jste OSVČ a i vás postihly vládní restrikce kvůli pandemii, tak si musíte vybrat, zda čerpat pomoc pro sebe, nebo pro své zaměstnance. Obojí ale nelze… Říká to poslanec Marian Jurečka.

„To mi přijde ujeté, aby člověka nutili k rozhodnutí, jestli zachránit sebe, nebo svoje lidi, za které má zodpovědnost,“ říká poslanec Marian Jurečka

„Jeden subjekt nemůže za daný kalendářní den bonusového období čerpat kompenzační bonus a současně příspěvek z programu Antivirus. Za bonusové období od 5. října do 4. listopadu 2020 si tedy musíte zvolit právě jeden z těchto programů, který je pro vás ekonomicky výhodnější“, píše na svém webu ministerstvo financí.

„Snažil jsem se toto změnit, ale můj pozměňovací návrh bohužel vládní koalice odmítla,“ dodal poslanec Jurečka.

INFORMACE Z MINISTERSTVA FINANCÍ ČR:

Přímá podpora formou vyplácení kompenzačního bonusu pro poškozené OSVČ, společníky malých s.r.o. a lidi pracující na DPČ a DPP navazuje na úspěšný program z jarních měsíců. Žadatel bude moci jednoduše požádat na místně příslušný finanční úřad, třeba e-mailem s oskenovanou žádostí a vlastnoručně podepsaným čestným prohlášením. Nyní je ale třeba vyčkat na výsledek legislativního procesu a konečnou podobu zákona o kompenzačním bonusu. Již dnes je pro případné zájemce na stránce www.financnisprava.cz uveřejněn formulář žádosti.

Nárok na kompenzační bonus ve výši 500 Kč denně bude náležet podnikatelům s převažující činností podnikání v přímo omezených oblastech ekonomiky za každý den omezení. Tato činnost musí být současně za poslední čtyři měsíce dominantním zdrojem obživy. Vedle přímo zasažených podnikatelů budou moci o bonus požádat i podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 % navázáni, a to buďto dlouhodobým dodavatelsko-odběratelským vztahem, anebo je jejich činnost nerozlučně spjata s uzavřenou provozovnou.

Formulář žádosti o kompenzační bonus naleznete zde

Finanční správa začíná přijímat žádosti o kompenzační bonus

Sněmovna schválila obnovení kompenzačního bonusu pro zavřené obory podnikání

Kompenzační bonus (podzim 2020) – nejčastější otázky a odpovědi

 

Zdroj:  Marian Jurečka

a Ministerstvo financí ČR

 

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář