HZS Jihočeský Krimi Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Českobudějovičtí kriminalisté dopadli během několika hodin pachatele, který oznámil bombu v obchoďáku

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Vynikající a rychlou práci předvedli českobudějovičtí kriminalisté, když se jim podařilo během několika hodin objasnit případ šíření poplašné zprávy, o kterém jsme veřejnost informovali ve středu 11. listopadu: ZDE.

Tehdy ještě neznámý pachatel zavolal na linku 158 a oznámil policistům, že je v jednom obchodním domě v Českých Budějovicích bomba. Na základě tohoto telefonátu došlo k záchranné práci integrovaného záchranného systému spočívající v nasazení sil a prostředků Policie České republiky v počtu nejméně 22 příslušníků, strážníků Městské policie České Budějovice, a dalších složek IZS. Nejméně 600 zákazníků a 300 zaměstnanců obchodního centra muselo být evakuováno mimo objekt. Následnou prohlídkou nebyl žádný nástražný výbušný systém nalezen.

Kriminalisté ve spolupráci s policisty začali po volajícím intenzivně pátrat. Prakticky pár hodin po oznámení bomby odhalili pachatele. Jednalo se o muže (26 let) z Českobudějovicka. Ten použil mobilní telefon, zavolal na linku 158 anonymní oznámení a poté telefon zahodil. Kriminalisté na základě této informace prohledávali okolí nákupního centra a telefon nakonec nalezli na střeše jednoho nedaleko stojícího obchodu. Po zadržení umístili tohoto pachatele, ještě s jednou ženou (29 let) z Karvinska, do policejní cely. Vyšlo totiž najevo, že muž má kromě šíření poplašné zprávy, za kterou mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na osm let, na svědomí i další trestnou činnost. Spolu se zadrženou ženu spáchali minimálně dalších 15 skutků.

Od července tohoto roku dosud se dopouštěli převážně majetkové trestné činnosti na území města České Budějovice. Kradli opakovaně v několika obchodech, zaměřovali se především na drogistické zboží. Nepohrdli však ani potravinami. Ukradli také např. značkové boty, elektroniku, vykradli část zařízení jednoho hotelového pokoje. Vloupali se i do jedné restaurace, kde ukradli peníze a další věci. Celková škoda, kterou poškozeným způsobili, dosáhla výše bezmála 130 000 korun. Část těchto skutků spáchali v době nouzového stavu, hrozí jim tak vyšší tresty. Žena byla navíc v uplynulých letech za obdobnou trestnou činnost odsouzena a do února 2021 je ve zkušební době. Kriminalisté dvojici obvinili z trestných činů krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Kriminalisté zároveň podali podnět k podání návrhu na vzetí obviněných do vazby. Na případu budou i nadále pracovat.

Autor: por. Ing. Štěpánka Schwarzová
Ilustrační snímek

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Českobudějovičtí kriminalisté dopadli během několika hodin pachatele, který oznámil bombu v obchoďáku

  1. Pingback: auto swiper

Napsat komentář