Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

SMUTNÁ ZPRÁVA: Ve věku 92 let zemřela nejznámější televizní a rozhlasová hlasatelka a signatářka Kamila Moučková

ČESKO – Ve věku 92 let zemřela televizní a rozhlasová hlasatelka Kamila Moučková. Divákům se zapsala tím, že jako první v roce 1968 ohlásila invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Následně ale musela na dlouhé roky hlasatelnu tehdejší Československé televize nuceně opustit.

V den příchodu cizích armád 21. srpna vysílala Kamila Moučková z hlasatelny celý den, až do momentu, kdy ji z televizního studia vyvedli ozbrojení sovětští vojáci.

Po nuceném odchodu z televizní obrazovky Kamila Moučková pak do roku 1989 pracovala například v kantýně hereckého klubu Komorního divadla, uklízela, prodávala nebo pracovala jako servírka. Moučková se ale angažovala i v disentu a stala se dokonce jednou z prvních signatářek Charty 77. Krátce po Sametové revoluci po převratu se vrátila na televizní obrazovky jako moderátorka.

V dubnu 2013 obdržela Cenu Arnošta Lustiga pro rok 2012.

ČEST JEJÍ PAMÁTCE

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “SMUTNÁ ZPRÁVA: Ve věku 92 let zemřela nejznámější televizní a rozhlasová hlasatelka a signatářka Kamila Moučková

Napsat komentář