Kultura Politika Pomáháme Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Na teplické radnici už zase „kouří cigareta“ zesnulého Jaroslava Kubery

TEPLICE –  Zhruba rok po smrti někdejšího teplického senátora a především dlouholetého primátora města Teplice Jaroslava Kubery (16. 2. 1947 Louny – 20. 1. 2020 Ústí nad Labem) znovu na teplické radnici kouří cigareta. Dnes by totiž Kubera oslavil 74. narozeniny.

Jaroslava Kuberu, který stál v čele radnice šest volebních období – 24 let – bude všem kolemjdoucím připomínat symbol, který k němu neodlučně patřil – cigareta. A taky umělecky ztvárněný reliéf s jeho politickým i životním krédem. Jako pravicově smýšlející starosta dal už v devadesátých letech směr celému úřadu, který se podle něj nemá plést do sféry podnikatelské a podnikatelům ani občanům města nemá překážet. Na pamětní desce to hlásá cigaretovým kouřem částečně zastřené motto „Nepodnikat a nepřekážet“.

„Jaroslav Kubera byl svobodným, originálním a nespoutaným člověkem a přesně tyto charakteristiky jsme chtěli promítnout do podoby trvalé vzpomínky. Myslím, že se nám to povedlo a Jaroslav Kubera tak zůstává i nadále součástí teplické radnice i města. I když realizace nebyla vůbec jednoduchá, jsem nadšen, že se nám podařilo vše stihnout k datu jeho nedožitých narozenin.“ uvedl primátor Teplic Hynek Hanza.

Autorem instalace je umělec Adam Kovalčík (6. 6. 1989 Praha), který vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, ateliér Figurálního sochařství prof. Jana Hendrycha.

Adam Kovalčík je výhercem soutěže „Socha Jana Nepomuckého pro kruhový objezd v Nepomuku“, kterou město nezrealizovalo. Je autorem pamětní desky architekta Jana Kaplického, medaile Ministerstva kultury „Artis Bohemiae Amicis“ nebo instalace soch slepic na autobusové zastávce v Ostravě. Svá díla a projekty prezentoval na výstavách v ČR i zahraničí. Získal ocenění za portrétní tvorbu (Václav Havel, Jan Kaplický).

„Velice si vážím si přístupu města Teplice. Setkal jsem se i s úředníky, kteří jen hledali důvody, proč něco nejde. Tady mi naopak vycházeli vstříc. Jak v podobě samotné instalace, tak při hledání řešení vzniklých problémů s ní spojených.“, pochvaloval si spolupráci s úřadem Adam Kovalčík

„Netrvali jsme na konzervativním typu pamětní desky, čekali jsme na návrh tvůrce. S ohledem na to jsme oslovili místní umělce, věnující se tomuto způsobu tvorby. Ti však potřebovali na realizaci více času. Na jejich doporučení jsme oslovili Adama Kovalčíka, jehož tvorba nás zaujala právě svojí současností.“, popsala vznik upomínky vedoucí odboru kultury a sportu Radka Růžičková.

Umělecká instalace se skládá ze dvou částí. V interiéru radnice je umístěný reliéf s motivem kouře, na kterém je částečně zastřené motto Jaroslava Kubery. Nad vchodem do úřadu je pak přímo ve zdi v místě, kde umělecký počin neruší žádný jiný prvek, zasazená trubička, která má znázorňovat cigaretu. Z útrob úřadu je do této cigarety drobným speciálním zařízením veden hadičkou neškodný dým a cigareta tak v pravidelných intervalech sama kouří.

Jaroslav Kubera (16. 2. 1947 – 20. 1. 2020) pracoval v letech 1990 až 1994 jako tajemník městského úřadu. V roce 1994 se stal starostou města (po sametové revoluci v roce 1989 druhým po Karlu Feixovi). Od roku 2002 byl pak primátorem Statutárního města. Vítězství zaznamenal šest volebních období v řadě. V roce 2000 úspěšně kandidoval do Senátu Parlamentu ČR. Od roku 2016 byl jeho místopředsedou, od roku 2018 pak předsedou. Na pozici primátora města Teplice vytrval do roku 2018, kdy ho vystřídal stranický kolega a současný primátor Hynek Hanza.

Autor: Robin Röhrich

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Na teplické radnici už zase „kouří cigareta“ zesnulého Jaroslava Kubery

  1. Pingback: niches youtube

Napsat komentář