Armáda ČR Karlovarský Koronavirus Politika Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Vojenští lékaři posílili chebskou nemocnici

CHEB – Již pět dnů nepřetržitě slouží podplukovník Vladimír Pavlík spolu s kapitánkou Blankou Kupsovou v chebské nemocnici. Posílili místní lékařský personál na covidovém oddělení, kde se starají o tři desítky pacientů s různými typy vnitřních onemocnění. Od začátku února zde také pomáhá osm vojáků z 15. ženijního pluku.

„Jsme lékaři a akademičtí pracovníci s atestací na vnitřní lékařství, praktické lékařství, všeobecnou hygienu a epidemiologii a také hygienu výživy,“ vysvětluje podplukovník Pavlík, zástupce vedoucího katedry vojenského vnitřního lékařství a vojenské hygieny na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Spolu s kapitánkou Kupsovou pracuje na interním oddělení, které nyní slouží covidovým pacientům, jako sekundární lékař. „Naši pacienti mají různá onemocnění. Léčí se s onemocněním srdce, cukrovkou, nebo zažívacími problémy. Mnoho z nich má nemocné plíce,“ komentuje stav nemocných.

„Žádost o lékařskou posilu šla z úrovně Ministerstva zdravotnictví standardní cestou přes Ústřední krizový štáb. Veškerý vojenský lékařský a zdravotnický personál je nyní nasazen v nemocnicích, proto Integrovaný centrální řídící tým požádal Fakultu vojenského zdravotnictví o pomoc,“ komentoval vyslání lékařů plukovník v záloze Roman Chlíbek, děkan královéhradecké fakulty.

Oba lékaři se museli vyvázat ze svých povinností na katedře a přeorganizovat směny ve svých nemocnicích. V nemocnici zůstane podplukovník Pavlík až do 7. března. Kapitánka Kupsová do konce února. Vzhledem k tomu, že nemocnice Cheb se nachází v karlovarském kraji, který je jedním ze tří uzavřených krajů kvůli pandemii, oba lékaři budou v místě sloužit nepřetržitě.

Autor: plukovnice Magdalena Dvořáková
Armáda ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář