Armáda ČR Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Koronavirus Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Politika Pomáháme Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ: Od pondělí 1.března se výrazně zpřísňují protiepidemická opatření a výrazně se omezí pohyb lidí v rámci okresů

ČESKO – Česko se minimálně na tři týdny od pondělí 1.března 2021 zcela zavírá na okresy a začnou platit také zpřísněná protiepidemická opatření. Nový nouzový stav potrvá do 28. 3. 2021. Lidé budou moci nakupovat jen v rámci svého okresu.

Před okamžikem o tom informoval premiér Andrej Babiš s tím, že například pro cesty k lékaři nebo na úřady mimo okres s bydlištěm bude nutné čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem uvedené cesty.

Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba potvrzení od zaměstnavatele nebo v případě OSVČ například výkaz práce v podobě objednávky uvedené pracovní činnosti.

Od pondělí budou lidé moci chodit na vycházky nebo si jít zaběhat jen na území města nebo obce, nikoli ale celého okresu, a to pouze přes den. V noci budou lidé moci venčit psy jen do vzdálenosti do 500 metrů od bydliště.

Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm Podle nařízení vlády ale nebudou povolené návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče.

Ministr vnitra Jan Hamáček na brífinku po jednání vlády o nouzovém stavu řekl, že kontrolovat dodržování opatření bude od pondělí policie, pokud její kapacita nebude nestačit, povolá vláda na výpomoc armádu. Půjde asi o 5 000 vojáků včetně vojenské policie, celníků nebo i hasičů, kteří by pomohli policistům s uvedenými kontrolami.

Od pondělí se uzavřou také všechny školy a školky kromě těch při zdravotnických zařízení a pro děti zdravotníků.

Ministerstvo vnitra spouští kampaň „Zůstaňte doma, zachraňte životy“

Po celém Česku se o víkendu objeví 10 tisíc plakátů s heslem „Pomozte našim zdravotníkům“, které doplní slogany „Zůstaňte doma, zachraňte životy“ nebo „Noste respirátory, zachraňte životy“. Jde o kampaň Ministerstva vnitra (MV) apelující na dodržování proticovidových opatření.

MV dnes spustilo informační kampaň „Zůstaňte doma, zachraňte životy“. Během víkendu lidé na plakátovacích plochách měst a obcí najdou 10 tisíc plakátů upozorňujících na skutečnost, že k záchraně životů a pomoci našim zdravotníkům stačí často drobnost – zůstat doma a venku si vzít respirátor. „Nikdy není pozdě lidem znovu říci, jak jednoduše se i oni mohou stát hrdiny a zachránit životy. Stačí zůstat doma a venku důsledně nosit respirátor. Jen tak společně dokážeme zastavit další růst pandemie,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Oba plakáty naleznete v příloze.

Jde o grafickou kampaň, kterou jako první použila vláda Velké Británie. MV design kampaně využilo po dohodě a se souhlasem britského velvyslanectví. „Jsem rád, že se Češi inspirují britskou kampaní a můžeme jim tak pomoci. Zastavit epidemii je společný cíl, covid nezná hranice,“ dodal britský velvyslanec v Česku Nick Archer.

Plakáty velikosti A0 (841 mm x 1189 mm) pro MV vytiskla, rozveze a rozlepí společnost Rengl, a to za 1,5 mil. Kč včetně DPH.

Autor: redakce
Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “AKTUÁLNĚ: Od pondělí 1.března se výrazně zpřísňují protiepidemická opatření a výrazně se omezí pohyb lidí v rámci okresů

  1. Pingback: bonanza178

Napsat komentář