Finance Královehradecký Kultura Pomáháme Školní okénko Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

CHARITATIVNÍ POZVÁNKA: Běh Dobrého Draka v areálu trutnovského letiště se tentokrát uskuteční pro Amálku

TRUTNOV – V pořadí již 3. ročník charitativní akce Běh Dobrého Draka se letos 24. dubna uskuteční v areálu letiště Trutnov. Účastníky čekají tři trasy, a to okruhy na 6, 10 a 15 kilometrů. Trasy vedou po lesních a lučních pěšinkách. Dětské závody a hry v areálu letiště.

Charitativní běžecká akce pro hendikepovaného, který potřebuje naši pomoc – tentokrát pro Amálku, která je díky vrozené atrofii mozečku s mikrocefalii a vzácné Lissencephalii odkázána na 100% péči rodičů a okolí.

3. ročník charitativního běhu – Běh Dobrého Draka, jehož výnos bude tentokrát předán Amálce Holmanové.

Transparentní účet pro Amálku: 2801943227/2010 Ujistěte se, že Váš registrační poplatek (min. 150 Kč), příp. Vámi zaslaný příspěvek pro Amálku dorazil tam, kam měl – zkontrolujte BDD Transparentní účet!

Pestrý doprovodný program, občerstvení, hudba… a hlavně zdravý pohyb v pěkném prostředí pro celou rodinu, s úsměvem na tváři a pro DOBROU VĚC…

PROGRAM:

8:30-9.30 – Registrace dětských kategorií

8:30-10:30 – Registrace dospělých

9:30 – Yoga rozcvička pro běžce (s Petrou Janouškovou)

10:00 – Start dětských kategorií

10:45 – Výklad tratí

11:00 – Start dospělých (všichni najednou)

13:45 – Vyhlášení vítězů

14:00 – hudební mejdan – Sansa Band

15:00 – běžecký workshop (Technika Běhu s Martinou Chrástkovou)

Více informací včetně registrace naleznete ZDE.

PŘÍBĚH: Amálka Holmanová se narodila v roce 2019 v Trutnově a má o 5 let starší sestřičku. Až do doby, kdy se Amálka podívala poprvé na svět, se zdálo vše být v pořádku a nic nenasvědčovalo tomu, že něco nebude tak, jak má být.

Ihned po porodu lékaři zjistili, že Amálka má oproti tělíčku menší hlavičku a okamžitě absolvovala neurologické vyšetření v Trutnově. Pro podezření na Dandy-Wolkerův syndrom byla s maminkou převezena do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde podstoupila různá vyšetření: ultrazvuk, genetické screeningy, magnetickou rezonanci mozku atp. Dandy-Wolkerův syndrom nakonec lékaři vyloučili. Konečnou

diagnózu definovali jako atrofii mozečku s mikrocefalii, které mohou mít za následek částečnou hluchotu, slepotu a také nedostatečnou schopnost rovnováhy.

​Ihned po propuštění z FN v Hradci Králové rodiče začali s Amálkou cvičit Vojtovu metodu, ale Almálčin vývoj byl velmi opožděný. Proto se rodiče rozhodli vyhledat pomoc na fyzioterapii v Hradci Králové, kde jim bylo sděleno, že Amálka bude potřebovat speciální pomůcky – vertikalizační stojan, speciální jídelní židličku či kočárek.

​Protože Amálka má potíže s přijímáním potravy a není jednoduché ji nakrmit, hledali rodiče pomoc na logopedii, kde s odborníky cvičí orofaciální stimulaci, jejímž cílem je povzbuzení funkcí jazyka, dásní, svalů, vyrovnání napětí a citlivosti (tj. snížení přecitlivělých a zvýšení necitlivých tkání a svalstva), harmonizace (snížení spastických svalů a povzbuzení ochablých svalů), navození příjemných podnětů, povzbuzení žvýkacích svalů, zvýšení pohyblivosti jazyka, zmírnění slinění, snížení bolestivých pocitů při sycení a další.

Ani ve stáří jednoho roku Amálka neseděla, nelezla, natož aby chodila. Jen se dokázala převalit ze zad na břicho a z břicha na záda. Následovala další neurologická vyšetření na neurologii v Trutnově a následně v Thomayerově nemocnici v Praze, jejichž neveselé závěry na sebe nedaly dlouho čekat. Amálce byla také diagnostikována Lissencephalie – vzácné neurologické onemocnění, kterým trpí jen několik dětí v ČR, a která je charakteristická částečně hladkým povrchem mozku. Sekundárně se může v důsledku Lissencephalie i epilepsie, kterou prozatím Amálka netrpí a rodiče pevně věří, že se neprojeví.

V současné době rodiče s Amálkou cvičí Vojtovu a Bobathovu metodu a v lednu byli klienty Hamzovy pohybové léčebny, kde Amálka díky poctivému cvičení, hipoterapii či ergoterapii udělala velké pokroky ve svém motorickém vývoji – už opětuje úsměv, brouká si, ale slabiky či slova jsou zatím nad její síly.

Amálka je ale jinak šťastná, usměvavá a zvídavá holčička, která má ráda nejrůznější zvuky, procházky a miluje, když je rodina pohromadě.

Náš sen pro Amálku je, aby měla co nejvíce normální život, aby začala chodit, sama se najedla a byla soběstačná.

Přáli bychom si pro ni speciální kočárek, ve kterém by měla větší rozhled a hlavně pohodlí.“

Děkujeme Holmanovi

A jaký je Amálčin sen, který bychom rádi s Vaší pomocí splnili?
Aby měla co nejvíce normální život. Začala chodit, sama se najedla… Obrovským přáním je speciální kočárek, ve kterém by měla větší rozhled a hlavně pohodlí.

Autor: Běh Dobrého Draka

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář