Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ ZE ZAHRANIČÍ: Greenpeace blokuje rypadlo v dole Turów, který krade lidem vodu. Nechce prodloužení ilegální těžby do roku 2044

ČESKO / POLSKO – Aktivisté a aktivistky z polské pobočky organizace Greenpeace dnes obsadili rypadlo v uhelném dole Turów poblíž českých hranic. Na konstrukci rypadla vyvěšují transparent “Klimatická krize? Na*rat“ s logy státní těžební společnosti PGE a Ministerstva energetiky.

Greenpeace akcí upozorňuje na plány PGE pokračovat v těžbě a spalování uhlí, které podporuje Ministerstvo energetiky. Například v Turówě žádá firma o prodloužení těžby až do roku 2044, přestože s tímto záměrem nesouhlasí místní lidé na Hrádecku a Frýdlantsku, zástupci Libereckého kraje i česká vláda. Na akci proto nechyběl i transparent v češtině, na kterém stojí “Voda je víc než uhlí“.

Kvůli těžbě na dole Turów zmizelo a stále mizí z českého území obrovské množství vody. V současné době se přitom těžba stále více přibližuje českým hranicím. Česká vláda považuje současnou těžbu za ilegální, a proto v únoru podala na Polsko žalobu k Soudnímu dvoru EU, v níž požaduje zastavení těžby předběžným opatřením. Česká pobočka organizace Greenpeace a místní lidé požadovali podání žaloby už od začátku minulého roku.

Kontroverzní a ilegální povolení k těžbě získala firma prozatím do roku 2026. Nyní ovšem žádá o další povolení k prodloužení těžby až do roku 2044. Greenpeace proto spouští stránku http://act.gp/napispolsku, na které mohou lidé napsat e-mail ministrovi klimatu a životního prostředí Michalu Kurtykovi a předsedovi správní rady PGE Wojciechu Dąbrowskému, aby těžbu dále neprodlužovali. Psát e-maily mohou i lidé v Polsku a Německu.

Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace, říká:  “Je neuvěřitelné, že chce PGE těžit v dole Turów až do roku 2044. Důl krade vodu z českého území a každým dnem se kvůli nezákonnému povolení rozšiřuje a přibližuje českým hranicím. Není možné, aby PGE a polský stát ignorovaly práva evropských občanů i ochranu životního prostředí. Uhlí ani peníze nenahradí vodu ve studnách místních lidí či v krajině, která je obklopuje.”

PGE je největší producent skleníkových plynů v Polsku a třetí největší v EU. Firma plánuje, že se svého uhelného byznysu zbaví a že ho převezme nová společnost spadající pod Ministerstvo energetiky. Podle Greenpeace by tak firma hodila veškerou zátěž a náklady za transformaci uhelných regionů na polské daňové poplatníky.

Joanna Flisowská, vedoucí energetické a klimatické kampaně v Greenpeace Polsko, říká: “Jsme uprostřed klimatické krize, přesto místo útlumu uhlí PGE stále připravuje nové uhelné investice a plánuje spalovat uhlí ještě po roce 2040. To je nepřijatelné. PGE je největší ničitel klimatu v Polsku, ale přesto odmítá přijmout jakoukoli zodpovědnost a dokonce blokuje možnosti místních lidí na spravedlivou transformaci od uhlí k čistější ekonomice. Kvůli prodlužování těžby hrozí, že některé uhelné regiony – včetně okolí dolu Turów – přijdou o evropské peníze z Fondu spravedlivé transformace.”

Zdroj: Greenpeace Česká republika
Foto: Protest v dole Turów (c) Greenpeace – Max Zielinski

 

 

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “AKTUÁLNĚ ZE ZAHRANIČÍ: Greenpeace blokuje rypadlo v dole Turów, který krade lidem vodu. Nechce prodloužení ilegální těžby do roku 2044

Napsat komentář