Cestování Kultura Sport Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

TIP NA VÝLET: Nechranice a její okolí a památky po Chomutovském okresu

CHOMUTOVSKO / Nechranice  – Pokud přemýšlíte, co v této době navštívit a jste z okresu Chomutov, ( v této nelehké době, je tento tip na výlet určený pouze pro obyvatele katastru Nechranic, a v případě rozvolnění opatření i pro ostatní turisty, bude možné pak i tento tip sloužit i pro širší veřejnost) pak tu máme pro vás tip na výlet a tím tipem je Nechranická přehrada  a její okolí, rozhodně si nenechte ujít jedno z míst Česka, a to bývalou Železniční trať Žabokliky. Trať byla vybudovaná jako jednokolejná a sloužila jako hlavní trať, vybudovaná společností Plzeňsko-březenské dráhy a konec dráhy končilo v Plzeň-Březno u Chomutova.

A ptáte se kdy tato trať byla zahájena?

Samotná železnice je unikátní trať o délce 10 km Žabokliky byla zahájena 8.srpna roku 1873 a také současně s úsekem Žabokliky- Žatec a její provoz trval necelých 6 let, ale nastal den 30.června 1879 a železniční provoz na trati byl zcela úplně zastaven. Její příčinou zastavení a ukončení provozu a celé této trati byl poté co v obloukovém zářezu před Březnem došlo k obrovskýmu sesuvu zeminy na koleje který trať těžce poškodil dne 30. června 1879.

Z trati jen teď turistická a železniční památka

Současný stav železnice je takový že za stanicí Žabokliky je dodnes v terénu patrný vlevo se stáčející násyp, Před teď bývalou železniční zastávkou Sobiesak (Soběsuky) se zachoval kamenný mostek. Od té doby se také zachovaly jen pilíře bývalého železničního mostu přes Ohři. Následující část tratě se nachází pod hladinou vodní nádrže Nechranice,

Na konec se zachoval provoz na trati úsek traťového tělesa Kadaňsko-tušimické dráhy do tepelných elektráren Tušimice a Prunéřov.

FOTOGALERIE…

Autor: Lukáš Dlask
Foto: Lukáš Dlask

Barbara Holincová
Externí fotoreportérka barbara.holincova@jvpress.cz

Napsat komentář