Auto-Moto Cestování Doprava Dopravní podnik Finance Kultura Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Z DOPRAVY: Začíná velká rekonstrukce tramvajové trati mezi Mostem a Litvínovem

MOST / LITVÍNOV – Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova dneškem, tedy od 1. dubna zahájil dlouho připravovanou modernizaci a rekonstrukci tramvajové trati z Mostu do Litvínova. Jak dlouho práce potrvají? Co vše to bude znamenat pro cestující? V rozhovoru odpovídá ředitel společnosti Daniel Dunovský.

Kterou část tramvajové trati čeká rekonstrukce jako první?
Prvního dubna vypukne velká rekonstrukce a zahájíme první etapu, která začíná od Záluží směr Litvínov. Náhradní autobusová doprava bude jezdit samozřejmě až k Citadele. Nicméně rekonstrukce končí před litvínovským nádražím.

Co se bude opravovat a proč je to nutné?
Tramvajová trať se v podstatě X let, desítek let, jenom udržovala, takže dojde ke kompletnímu stržení všech trolejových sloupů, trolejí, výměně všech kolejí, pražců a podloží. Dojde k odvodnění tramvajové trati. Tramvajová trať se na řadě míst napřímí, aby se zrychlila. Dojde k zabezpečení tím, že mezi tramvajovou trať a komunikaci budou osazeny vysoké betonové bariéry, tak aby nám auta nekončila v kolejích.

Jak dlouho bude trvat tato první etapa?
Celkovou dobu rekonstrukce máme 24 měsíců od zahájení. Je jenom na zhotoviteli, jak dlouho bude trvat první etapa. Počítáme, že to bude rozdělené plus mínus rok na rok.

Kde se potom bude pokračovat?
Až dojde k dokončení první etapy, tak zahájíme zkušební tramvajový provoz. Ve chvíli, kdy nám drážní úřad udělí povolení, tak se může přesunout rekonstrukce ze Záluží ve směru na Most. U Mostu se skončí dole u trianglu u Stovky. Takže po Mostě „dvojky“ budu jezdit normálně, ale jinak bude zase náhradní autobusová doprava.

Druhá etapa se bude tedy provádět v příštím roce?
Pevně doufám, že to takhle dopadne, abychom příští rok plynule přešli na druhou etapu.

Jak se na rekonstrukci dopravní podnik připravil?
Vozový park jsme doplnili o devět kusů kloubových autobusů. Samozřejmě starších, ale plně funkčních z pražského dopravního podniku. Máme problém malinko v tuto dobu sehnat řidiče, protože potřebujeme 12 řidičů autobusů navíc. Máme v plánu využít pět z Mostu a sedm z Litvínova. V této době jich máme dost nemocných nebo v karanténě. Takže děláme intenzivně nábor, ale ne vždy se podaří toho řidiče přivést.

Jak se odstávka tramvajového provozu projeví na jízdních řádech?
Budeme dodržovat jízdní řády, tak jak jsou. To znamená, že tramvaj pojede, jak má a na ni bude plynule navazovat autobus.

Dotkne se nějak obyvatel Mostu první etapa rekonstrukce?
Vlastně vůbec. Normálně budou jezdit dál tramvají. Budou jezdit „jedničky“, „čtyřky“, „trojky“, „dvojky“. A jediné nepohodlí pro naše cestující vznikne v Záluží, kde budou muset přestoupit na přistavený autobus.

DOPRAVNÍ PODNIK měst Mostu a Litvínova, a.s. upozorňuje cestující, že v souvislosti se zahájením I. etapy stavby „Modernizace a rekonstrukce tramvajové trati Most – Litvínov“ bude s platností od 1. dubna 2021 prováděna výluka tramvajové dopravy na linkách č. 1, 3, 4, 40 v úseku Litvínov, Citadela – Záluží, CHEMOPETROL. V uvedeném úseku bude provoz zajišťován místo tramvajové dopravy náhradní autobusovou dopravou, rozsah dopravy a jízdní řády linek č. 1, 3, 4, 40 budou zachovány ve stávajícím rozsahu beze změn. Přestup mezi tramvajovou dopravou a náhradní autobusovou dopravou bude prováděn v zastávce Záluží, CHEMOPETROL (u otočky tramvají). Noční linka č. 40 bude v celém úseku Most – Litvínov zajišťována náhradní autobusovou dopravou.

Po celou dobu trvání výluky tramvajové dopravy budou zrušeny zastávky Litvínov, u dílen v obou směrech a zastávka Litvínov, Báňské stavby ve směru z Litvínova do Mostu. Výstup a nástup na náhradní autobusovou dopravu bude v zastávce Litvínov, Báňské stavby možný pouze ve směru z Mostu do Litvínova.

V úseku Záluží, CHEMOPETROL – Most, nádraží – Most, Dopravní podnik – Most, Velebudická bude provoz na linkách č. 1, 2, 3, 4 zajišťován nadále tramvajovou dopravou bez omezení.

V souvislosti se zajišťováním náhradní autobusové dopravy bude s ohledem na zlepšení přestupu mezi linkou č. 23 a linkami č. 1, 3, 4, 40 ve směru do Mostu zřízena pro linku č. 23 navíc výstupní zastávka v ul. Mezibořská (u polikliniky), stávající výstupní zastávka u zastávky tramvají bude zachována.

Výlukové jízdní řády linek č.:

1 3 4 40

Zdroj: Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova
a Město Most
Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář