Jihočeský Krimi Policie Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Jihočeský policista je stíhán pro zabití z loňského zásahu v chatové oblasti, při kterém na následky střelných poranění zemřel muž

JIHOČESKÝ KRAJ – Příslušník Policie ČR zařazený na KŘP Jihočeského kraje na Územním odboru Jindřichův Hradec v srpnu 2020 zakročoval v chatové oblasti proti muži, který na následky střelných poranění zemřel.

Policista společně se svým kolegou jeli na základě oznámení do chatové oblasti, kde se měl vyskytovat muž, který pod vlivem alkoholu poškozoval vnitřní vybavení užívané chaty. Po příjezdu na místo policisté spatřili muže, který přicházel k chatě a jevil známky ovlivnění alkoholem. Jeden z policistů použil služební zbraň jako donucovací prostředek, mířil jí na muže a vyzýval jej, aby si lehl, muž však nereagoval a směřoval k policistovi. Ten následně na muže vystřelil, a i když jej zasáhl a případný útok od něho již nehrozil, střelil jej ještě dvakrát.

Na základě detailního dokazování, mimo jiné znaleckých posudků z oborů soudního lékařství, balistiky, biomechaniky a psychiatrie policejní orgán GIBS uzavřel, že ze strany zakročujícího policisty se jednalo o exces z nutné obrany spáchaný ve stavu silného psychického rozrušení.

Proti policistovi bylo 20. dubna 2021 zahájeno trestní stíhání pro zločin zabití a přečin zneužití pravomoci úřední osoby, za které mu v případě prokázání viny hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Autor: kpt. Ivana Nguyenová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Jihočeský policista je stíhán pro zabití z loňského zásahu v chatové oblasti, při kterém na následky střelných poranění zemřel muž

Napsat komentář