Finance Krimi Kultura Městská policie Policie Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Obrazy z 90 kamer městského kamerového dohledového systému v Mostě bude hlídat automatický vyhodnocovací systém

MOST – Městská policie v dubnu uspěla se dvěma žádostmi o dotaci do Programu prevence kriminality na místní úrovni na rok 2021 Ministerstva vnitra. Oba projekty mají za cíl zvýšit bezpečnost a pocit bezpečí obyvatel sociálně vyloučených lokalit a jejich okolí.

První projekt umožní efektivněji využít rozsáhlou síť kamerových bodů městského kamerového dohledového systému. Městská policie se v posledních letech zaměřila na modernizaci operačního střediska a rozšíření kamerového systému. Počet kamerových bodů v Mostě je v současné době rekordních 90. Městský kamerový dohledový systém patří mezi nejmodernější v rámci České republiky s poměrně vysokým pokrytím území města v poměru k velikosti území.

„Počet kamerových bodů vzrostl od roku 2014 o více než 30, a to zejména v problémových lokalitách, kde kamery využíváme prakticky neustále. V posledních letech jsme si také se stoupajícím pokrytím území města zvykli monitorovat místo oznámené události. Operační pracovník má přehled o tom, co se děje na místě prakticky hned, když přijímá oznámení. Informuje strážníky, kteří jedou na místo, a může lépe koordinovat situaci. Například vyslat další hlídku nebo sledovat prchajícího pachatele a informovat hlídky o jeho pohybu, a přispět tak k jeho dopadení,“ popsal výhody pokrytí města kamerovým systémem ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.

Sledovat 90 kamerových bodů dvěma operátory v reálném čase prakticky není možné. Proto se Městská policie Most nechala inspirovat projekty z oblasti Smart & Safe City jiných měst v ČR i zahraničí a připravila projekt na financování další modernizace. Operační středisko bude mít nový software pro vyhodnocování dat z kamerového sytému, který umožní automaticky analyzovat klíčové informace v nejrůznějších rizikových situacích ve veřejném prostoru v Mostě. Umožní sledovat předem definovaná potenciální rizika, na která operátory upozorní v reálném čase.

Při hledání podezřelé osoby je možné filtrování například podle barvy oblečení potenciálního pachatele nebo barvy i rychlosti vozu. Umožní také kontrolu chování davu a upozorní pracovníky operačního střediska například, že někdo začal náhle utíkat, upadl, nebo že někdo nese nezvykle velké břemeno, například objemný odpad ke kontejnerům.

Systém také umožní zrychlené přezkoumání záznamů podle zadaných kritérií, což zrychlí práci techniků z řádu hodin na minuty, a to jak pracovníků městské policie, tak Policie ČR, která se do projektu zapojila.

Pro policisty Policie ČR bude vybudováno v rámci operačního střediska městské policie samostatné pracoviště. Policisté tak budou moci pracovat s kamerovým systémem města při vlastním pátrání. Policisté také budou moci využít systém pro forenzní analýzu kamerových záznamů při vyšetřování trestných činů na území města Mostu.

Druhý schválený projekt umožní financovat další čtyři asistenty prevence kriminality pro sociálně vyloučené lokality na území města.

„V rámci druhého projektu získá město prostředky na posílení týmu asistentů prevence kriminality o čtyři nové zaměstnance. Projekt začneme realizovat v létě, kdy potřebujeme asistenty nejvíc. Teď aktuálně připravujeme výběrové řízení a školení nových asistentů, do kterého chceme nově zapojit i stávající zkušené asistenty,“ uvedla manažerka prevence kriminality Veronika Loucká.

Projekty Most – asistenti prevence kriminality 2021 a Most – zvýšení bezpečnosti a ochrany občanů pořízením systému pro analýzu video obsahu MKDS 2021 jsou spolufinancované Ministerstvem vnitra z Programu prevence kriminality na místní úrovni 2021.

Zdroj: MP Most

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář