Armáda ČR Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

SMUTNÉ VÝROČÍ: Česko si právě dnes připomíná 79 let od vyhlazení Lidic

LIDICE – Jméno této obce nebude nikdy vymazáno. Nacisti přesně před 79 lety vyhladili Lidice, postupně zavraždili 88 dětí, 60 žen a 192 mužů. 82 dětí přitom udusili v pojízdných plynových komorách. Mstili se za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, kata Čechů, kterého odstranili naši parašutisté.

Vyhlazení Lidic byla násilná historická událost, při níž došlo ke zničení středočeské obce Lidice a vyvraždĕní většiny jejích obyvatel německými nacistickými okupanty.

Po úspěšném atentátu československých parašutistů na Reinharda Heydricha v roce 1942 byla obec Lidice na Kladensku v důsledku heydrichiády vypálena a srovnána se zemí! Místní obyvatelstvo bylo popraveno nebo odsunuto do koncentračních táborů.

Navečer dne 9. června byly Lidice obklíčeny jednotkami SS a německé policie a nikdo nesměl obec opustit. Organizační štáb celé akce už byl na místě a všemu velel. Starosta byl přinucen vydat veškeré obecní cennosti a obyvatelé začali být po půlnoci vyváděni ze svých domovů. Muži starší 15 let byli shromažďováni ve sklepě a chlévě Horákova statku. Všechny cennější věci, koně, dobytek, zemědělské stroje apod., byly shromažďovány a odváženy do sousedního Buštěhradu.

Ráno 10. června 1942 se na místo osobně dostavil K. H. Frank, aby dohlížel na likvidaci obce. Ženy s dětmi byly nejprve nahnány do místní školy, za úsvitu pak autobusy převezeny do tělocvičny kladenského gymnázia. Mezitím byly zdi stodoly v sousedství Horákova statku obloženy slamníky a matracemi (proti odraženým střelám) a přichystána popravčí četa. Lidičtí muži byli posléze vyváděni ve skupinách (zprvu po pěti, pak po deseti) na přilehlou zahradu a tam stříleni. Celkem jich na tomto místě bylo povražděno 173, včetně lidického faráře Josefa Štemberky. Nejstaršímu bylo 84, nejmladšímu Josefu Hroníkovi 14 let. Všechny domy včetně školy, kostela a fary byly polity benzínem a následně podpáleny.

Zdroj: Armáda ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář