Armáda ČR Doprava Finance HZS Jihomoravský Krimi LZS Městská policie Policie Politika Pomáháme Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

APOKALYPSA: Ničivé tornádo na Hodonínsku si vyžádalo nejméně tři mrtvé! Hasiči na jihu Moravy stále prohledávají domy a v sutinách pátrají po lidech

HODONÍNSKO – Záchranné týmy hasičů a záchranářů včetně kynologů pracují od večera na odklízení následků úderu ničivého tornáda na Hodonínsku! Záchranné a vyprošťovací práce stále pokračují. Záchranáři hlásí stovky zraněných a tři lidé zemřeli.

V postižených oblastech pomáhají všichni dostupní policisté a sjíždí se i hlídky z nejbližšího okolí a speciální pořádková jednotka policie. „Prosíme veřejnost, aby do zasažených oblastí nevyjížděla, pokud to není nezbytně nutné,“ vzkazují policisté.

„Obrovská katastrofa na Hodonínsku, navštívil jsem obce Hrušky a Lužice, hovořil se starostkou i starostou, zasahujícími hasiči a policisty. Nabídl jsem maximální možnou pomoc,“ dodává ministr vnitra Jan Hamáček.
„V krizovém týmu energetiky a dopravy evidujeme v tuto chvíli 78 tis odběrných míst bez elektřiny. ED.G. 73 tisíc, ČEZ 5 tisíc. Nejvíce postižené oblasti Hodonínsko/Břeclavsko, zejména obce Lužice, Hrušky, Mikulčice, Tvrdonice, M. Nová Ves,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

I v noci na dnešek se na našem území vyskytly silné bouřky doprovázené vydatným deštěm, kroupami o velikosti několika centimetrů a nárazy větru. Přes některé obce na Břeclavsku a Hodonínsku se přehnalo tornádo. Bouřky se budou výjimečně vyskytovat i v dalších dnech.

Masivní nasazení všech sil a prostředků znamená, že jsou pro policejní úkoly využíváni i studenti základní odborné přípravy. Postupně přijíždějí na Hodonínsko posily z celé ČR.

FOTOGALERIE…

Armáda vyslala první tým s těžkou ženijní technikou z Olomouce do zasažených míst jižní Moravy. Další jednotky jsou v pohotovosti, čekají na pokyny hasičů.

Autor: Honza Vraný

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář