Finance Koronavirus Krimi Kultura Politika Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Povinné testování ve firmách končí. Proběhlo 15 milionů testů za miliardu korun

PRAHA – Od března proběhlo ve firmách v rámci povinného zjišťování příznaků Covid-19 celkem zhruba 15 milionů samotestů. Zdravotní pojišťovny jen pro tuto část testování vyčíslují související náklady prozatím na miliardu korun. Z celkového počtu mělo téměř 60 tisíc testů pozitivní výsledek.

„Vzhledem k celkovému počtu zaměstnanců v ČR by se dalo čekat vyšší číslo, nicméně musíme brát v potaz to, že testy se netýkaly zaměstnanců na home office, očkovaných a těch s prodělanou nemocí. Stále větší část firem také namísto přímo placeného samotestování šla cestou dohody s konkrétním zdravotnickým zařízením, které si pak úkony účtují zdravotním pojišťovnám samostatně, a to včetně vícenákladů. Celkové náklady pojišťoven na testování jsou tak samozřejmě podstatně větší,“ vysvětluje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.
 
Celkový podíl pozitivních výsledků samotestování se pohyboval okolo 0,5 % s tím, že zhruba v polovině případů byly jako pozitivní následně potvrzeny PCR testem.

Testování ve firmách s více než 250 zaměstnanci bylo povinné od 3. března 2021. Od 5. března se povinnost týkala i podniků s 50 až 249 zaměstnanci. Od 26. března se zapojily i firmy nad 10 zaměstnanců. Od 6. dubna přibyly i firmy od 1 zaměstnance, neziskové organizace a OSVČ.

Zdroj: www.szpcr.cz.
TZ
Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář