Auto-Moto Doprava HZS Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Praha Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů ZZS

Silné bouřky na téměř celém území Česka způsobily komplikace v železniční dopravě

ČESKO – Silné bouřky na téměř celém území Česka způsobily komplikace v železniční dopravě. Od včerejšího večera do dnešního rána zaznamenala Správa železnic 95 mimořádností s následkem omezení či zastavení provozu.

Mezi nejčastější důvody přerušení provozu patří především pády stromů do kolejiště nebo na trakční vedení, výpadky napájení trakčního vedení, poruchy traťového či staničního zabezpečovacího zařízení, bahno a voda v kolejišti.

Aktuálně je zastaven nebo omezen provoz na 35 úsecích, nejvíce pak v jižních Čechách a na Vysočině. Stromy na trakčním vedení zastavily provoz na koridoru mezi Červenkou a Zábřehem na Moravě. Správa železnic intenzivně pracuje na obnovení provozu.

Úsekem z Břeclavi do Hodonína projel první vlak – EC 106 v čele s dieselovou lokomotivou 754 (Brejlovec).

Od dnešní 7. hodiny ranní Správa železnic obnovila provoz na koridoru mezi Břeclaví a Hodonínem po jedné traťové koleji. Vlaky mohou úsekem projíždět sníženou rychlostí a zatím pouze s dieselovými lokomotivami, křižování je možné ve stanici Moravská Nová Ves.

Po vyčištění průjezdného profilu první traťové koleje probíhaly v pondělí intenzivní opravy železničního svršku. V zastávce Hrušky Správa železnic nahradila dvě kolejnice zdeformované pádem betonové střechy. V úseku zasaženém tornádem proběhlo podbíjení kolejí. Od pondělka probíhá v úseku Hrušky – Hodonín odstraňování zbývajících trosek také z druhé traťové koleje.

Pro obnovení provozu bylo zásadní i zprovoznění zabezpečovacího zařízení na trati i ve stanicích. Stavba nových návěstidel začala v neděli. Dodavatel také osadil nové světelné výstražníky na dvou zničených přejezdech, doplní se ještě závory. Přejezdová zabezpečovací zařízení budou kompletně funkční ve středu.

Všechny objekty Správy železnic už byly prověřeny statikem. Demolice bude po vymístění sdělovací a zabezpečovací technologie nutná pouze v případě neobsazené prodejny jízdenek v Hruškách. Poničenou výpravní budovu v Lužicích opravíme do původní podoby.

Přehled o aktuální situaci na železnici naleznete na Interaktivní mapě Správy železnic: https://mapy.spravazeleznic.cz/mu.

Zdroj: Správa železnic

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář