Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Počasí Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

AKTUÁLNĚ POČASÍ: Česko zasáhnou přeháňky, extrémně silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm i kroupami…

ČESKO – Dnes odpoledne, večer a v noci na pátek se na většině našeho území od jihozápadu vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které budou místy silné, velmi silné až extrémně silné, s přívalovými srážkami kolem 60 mm, kroupami i větších rozměrů a nárazy větru až kolem 100 km/h.

Přes jižní části Vysočiny postupuje k severovýchodu extrémně silná bouřka doprovázená kroupami kolem 4 cm a přívalovými srážkami.

Meteorologové tak vydali výstrahy. Lokálně se očekává přívalový déšť s intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo i jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy.

Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst.

Doporučuje se nevyjíždět, v případě nutnosti jízdy snížit rychlost a jet velmi opatrně.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář