Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Školní okénko Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

Z POLITIKY: Konec kojeneckých ústavů v Česku? Poslanci dnes schválili novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí

ČESKO – Poslanci dnes schválili novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí a tím i konec kojeneckých ústavů v Česku, a to od roku 2025. Kojenecké ústavy by se v budoucnu mohly přetransformovat na ústavu pro děti s těžkým zdravotním postižením.

Proti rušení kojeneckých ústavů byli hlavně poslanci z KSČM. Poukazovali například i na nedostatek kvalitních pěstounů v Česku, kteří by zvládli nahradit kojenecké ústavy. Podle poslankyně KSČM Hany Aulické Jírovcové jde prý jen o předvolební populismus.

„Zákaz ústavní péče pro děti do 3 let dnes prošel!!! 😔😢😡 účinnost je od roku 2025. Nevím co na to napsat, předvolební kampaň a populistické řeči bez znalostí reality a praxe zvítězily😡 Zklamalo především ANO, které se opět obrátilo o 180 stupňů jen kvůli politickým bodům… zvítězily peníze!! Děti jsou teď jen nástroj jak vydělat… Hnus!!😡,“ dodává poslankyně Hana Aulická Jírovcová.

Naopak na zrušení kojeneckých ústavů apelovala třeba poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková, která se domnívá, že by Česko nemělo umisťovat děti do tří let do kojeneckých ústavů. Pěstounská péče by se tak měla ještě více zkvalitnit.

Vládní novela zároveň s plánovaným koncem kojeneckých ústavů počítá i s navýšení odměn pro pěstouny. Růst odměn by tak byl navázán na minimální mzdu, která by se automaticky valorizovala.

Česko je tak jednou z posledních zemí v Evropské unii, kde se dosud umísťují děti do tří let do kojeneckých ústavů.

Autor: redakce

 

 

 

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář