Armáda ČR Kultura Politika Praha Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Slavnostní nástup na Vítkově se stal pomyslnou tečkou za misí v Afghánistánu

ČESKO – Téměř dvacet let byla Armáda České republiky přítomna v Afghánistánu, jednalo se o největší nasazení českých vojáků v novodobé historii. Za tu dobu se zde vystřídalo zhruba 11 500 vojáků, pro které šlo o neocenitelnou zahraniční zkušenost. Asi 800 z nich se dnes, na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově, zúčastnilo slavnostního nástupu.

Slavnostnímu aktu byla přítomna také řada význačných hostů, mimo jiné předseda vlády Andrej Babiš, předseda Senátu Miroslav Vystrčil, ministr obrany Lubomír Metnar, vojáci v čele s náčelníkem Generálního štábu AČR, armádním generálem Alešem Opatou, a řada dalších hostů.

Premiér poděkoval ministru obrany a náčelníkovi Generálního štábu za organizaci slavnostního nástupu. „Touto akcí jsme jednoznačně poděkovali vojákům za misi v Afghánistánu,“ uvedl Babiš a vyzdvihl také odvahu a statečnost vojáků, kteří se podíleli na evakuaci osob z Kábulu v minulých týdnech.

FOTOGALERIE…

Hlavní cíl mise se podařilo naplnit 

Ministr obrany ve svém proslovu zmínil význam mise, ale i její dopady. Zdůraznil, že hlavní cíl mise, tedy eliminace teroristických hrozeb v Evropě a USA, se nepochybně podařilo naplnit. „Dnes symbolicky završujeme největší a nejdelší operační nasazení české armády v naší novodobé historii. Během svého téměř dvacetiletého nasazení se v Afghánistánu vystřídalo jedenáct a půl tisíce českých vojáků. Plnili přitom rozličné úkoly, ať už v přímém boji s teroristy, během patrolování, při doprovodu a ochraně osob, při ostraze alianční základny či při výcviku a mentorování místních jednotek,“ uvedl ministr Metnar zásluhy našich vojáků a ve výčtu odborností pokračoval: „Nesmíme zapomenout na naše lékaře z polních nemocnic, pyrotechniky, chemiky, vrtulníkáře, meteorology či vojáky provinčních rekonstrukčních týmů a na řadu dalších specialistů, bez nichž by jednotky nemohly fungovat.“ Stejně jako premiér poděkoval pilotům a vojenským policistům za rychlou a bezchybnou evakuaci našich diplomatů a místních spolupracovníků z Afghánistánu. „Vojáci a vojákyně! Byli jste součástí největší alianční operace v historii. Jsem pyšný, jak dobře jste reprezentovali Českou republiku,“ dodal na závěr ministr obrany Lubomír Metnar.

Mise v Afghánistánu armádu posílila

Také podle náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, armádního generála Aleše Opaty, mise primární vojenské cíle splnila a armáda se zde hodně naučila. „Máme větší sebevědomí a naše armáda získala ve světě respekt. Plnili jsme úkoly a nikdy jsme se neschovávali za druhé. Posílilo nás to.“

Česká armáda v Afghánistánu ztratila 14 vojáků. Krátkou pietní vzpomínku na každého z nich přednesli armádní kaplani a ve své modlitbě na ně zavzpomínal hlavní kaplan AČR, plukovník Jaroslav Knichal.

Ohlédnutí za misí v Afghánistánu zprostředkoval Vojenský historický ústav na infopanelech, ale také pomocí vozů Humwee a Tatra 815 SOT. Vojáci ukázali část techniky, která se na misi používala, mimo jiné obrněné vozy IVECO LOV, kolový obrněný transportér Pandur, vůz Land Rover Kajman, či Dingo. Součástí nástupu byl i průlet letecké techniky, mimo jiné vrtulníků české armády, stíhaček JAS-39 Gripen nebo letounu Airbus A-319CJ.

Autor: Michal Voska
Autor: Pavel Křemen

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář