Armáda ČR Finance Kultura Pardubický Politika Školní okénko Složky IZS Sport Technika Vysoká škola Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: V Chrudimi přepisují historii, k výsadkářům letos míří už druhá žena

CHRUDIM – Po studentce Vojenské střední školy v Moravské Třebové letos na jaře uspěla nyní ve výběrovém řízení k výsadkářům další žena. Třídenní náročné testy k bojové části útvaru zvládlo kromě ní jen 30 procent uchazečů.

V české armádě se několikadenní náročná výběrová řízení pořádají pouze k prostějovské 601. skupině speciálních sil a právě k 43. výsadkovému pluku v Chrudimi. Kvůli loňské transformaci praporu na pluk velení potřebuje přijmout další vojáky, počet i naplněnost výběrových řízení se proto v posledních dvou letech podle velitele podplukovníka Ivo Zelinky značně zintenzívnila.

Prověrkou musí v Chrudimi projít každý, ať už se jedná o pracovníky štábu a bojového zabezpečení (jednodenní testy) či vojáky u bojové části pluku. Na ně čeká náročné třídenní testování.

Výběrové řízení v kategorii A u bojové jednotky podle Zelinky testuje primárně motivaci uchazeče nebo uchazečky, fyzickou připravenost a v neposlední ředě i týmového ducha. „První den zkoušek adepti prochází základním atletickým přezkoušením, kdy se zjišťuje jejich vytrvalost a síla, na programu jsou i psychotesty. Druhý den jsou na řadě kolektivní disciplíny, zrychlené přesuny se zbraní, se zátěží, s kládou a překážkové dráhy,“ zmiňuje. Poslední třetí den výběrového řízení pak zahrnuje individuální disciplíny, kdy zájemci musí absolvovat například dlouhodobý pochod.

Letos už druhá žena

Do výběrových řízení k bojovým a speciálním jednotkám se hlásí v naprosté většině muži. Letos se ale mezi nimi objevily – a uspěly – hned dvě ženy. Po studentce Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO v Moravské Třebové, Zuzaně S., která absolvovala přijímací řízení v červnu, se to tento týden podařilo také desátnici Karolíně M.

„U výsadkového pluku už sloužím, nastoupila jsem začátkem července. Absolvovala jsem trénink na výběrka tady u nás v rámci přípravky, která zde funguje. Hodně sportuji, ráda cvičím a běhám i ve volném čase. Jsem šťastná, že jsem to zvládla,“ svěřila se Karolína.

Vzhledem k tomu, že mluví plynně třemi cizími jazyky, dá se podle Ivo Zelinky čekat, že jako nejvhodnější pozice pro ni bude nějaká spojovací odbornost v bojové jednotce.

Jen 30% úspěšnost

Náročnost výběrových řízení se promítá do vysoké neúspěšnosti. Podle velitele pluku ale řada uchazečů přijímačky rovněž podcení. „Tentokrát nezvládlo přezkoušení patnáct vojáků. Překvapivě velké problémy dělá už úvodní tělesné přezkoušení. Přitom je to jediná z disciplín, kde naprosto přesně víte, do čeho jdete,“ podivuje se Zelinka. Cviky, limity i časy jsou podle něj jasně dané, není zde nic, co může adepty překvapit. „Je to čistě o tréninku. Ukazuje se, že nemalá část účastníků prostě podcení přípravu, nebo doufá v zázrak.“

  • Další výběrové řízení k výsadkářům proběhne v listopadu
  • Žen v armádě je asi 13 % a zhruba 20 % v celém resortu obrany.

Autor: rtm. Jakub Debrecenyi
redakce Armáda ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář