HZS Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME TRAGÉDII: Při výbuchu rodinného domu zemřeli dva hasiči a další čtyři osoby byly zraněny! Při rekonstrukci domu došlo k poškození plynového potrubí a následovala exploze

KORYČANY – Kriminalisté i nadále ohledávají zbytky rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku, který včera zničil výbuch! Majitelé domu dělali v objektu rekonstrukci a přitom došlo k poškození plynového potrubí. 

Kvůli unikajícímu plynu byli na místo povolání dobrovolní hasiči. Při zásahu v domě došlo bohužel k masivnímu výbuchu, který doslova objekt rozmetal. Exploze si následně vyžádala dva mrtvé a čtyři zraněné. Dva z nich jsou ve vážném stavu, ale stabilizovaní. Jeden má lehčí poranění.

Při tragickém výbuchu dva hasiči zemřeli na místě, další dva hasiči utrpěli zranění a zraněni byli i dva lidé z poškozeného domu.

FOTOGALERIE…

Včera ve 12:36 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů událost o narušení plynového potrubí v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Na místo vyjela místní dobrovolná jednotka hasičů a profesionální hasiči z Morkovic-Slížan a Kroměříže.
V době příjezdu dobrovolné jednotky došlo k výbuchu, při kterém byli zraněni 4 hasiči a 2 civilní osoby. Jeden z hasičů utrpěl vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu zasahujících kolegů podlehl.
Na místo byly okamžitě vyslány další jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů z blízkého okolí, které ihned zahájily odklízení sutin rodinného domu, protože bylo nahlášeno, že se jeden ze zasahujících hasičů nachází pod troskami budovy.
Velitel zásahu si na místo povolal psy vycvičené pro vyhledávání v sutinách, dále ostravské kolegy zařazené do USAR týmu, speciální techniku z Jihomoravského kraje a kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR se speciální těžkou technikou. Po usilovném odklízení byl nalezen dobrovolný hasič, ale již bez známek života.
Na místě zasahovalo přes 80 hasičů, kteří se podíleli na záchranných a likvidačních pracech po výbuchu. Vzhledem k závažnosti situace se na místo dostavil i generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.
O půl páté velitel zásahu rozhodl o snížení počtu sil a prostředků na místě zásahu a jednotky se začaly vracet zpět na své stanice. Na místě zůstali profesionální hasiči z Kroměříže, ze Zlína, USAR tým a Záchranný útvar HZS ČR, kteří postupně rozebírají trosky domu pomocí pásového rypadla z Hlučína a další techniky, aby vyloučili možnou přítomnost další osoby v sutinách. Hasiči také provádí úklid ve velké části ulice, protože trosky se nacházejí i ve vzdálenosti 50 m.
Ihned po oznámení k místu této tragické události vyjelo několik policejních hlídek, hasiči a záchranáři. Dopravní i pořádkoví policisté uzavřeli hlavní silniční tah z Kroměříže do Kyjova a po dobu provádění záchranných a likvidačních prací odkláněli provoz. Rovněž dohlíželi na to, aby se do blízkosti zničeného domu nedostaly nepovolané osoby.
Na místo tragédie dorazili také kroměřížští kriminalisté, kteří společně s vyšetřovatelem hasičů stále ještě zjišťují přesnou příčinu a okolnosti výbuchu. Psychologickou pomoc potřebným zde poskytovali policejní krizoví interventi.
Na místě tragické události v Koryčanech na Kroměřížsku, kde došlo k výbuchu v rodinném domě, pracovali hasiči do pozdních nočních hodin.
Profesionální jednotky ze stanic Zlín a Kroměříž společně s kolegy z USAR týmu z Ostravy a ze Záchranného útvaru HZS ČR rozebírali zbytky rodinného domu a odklízeli suť, aby vyloučili, že se pod troskami již opravdu nikdo nenachází. K odklízení použili výškovou techniku, pásový nakladač s rypadlem, malý kolový nakladač a kontejnery na odvoz suti.
V samém závěru prací provedli úklid vozovky a okolí domu, kde se na mnoha desítkách metrech nacházely části domu a velké množství prachu.
Dnes během dopoledních hodin na místě události bude probíhat vyšetřování, které bude provádět vyšetřovatel hasičů společně s Policií ČR.

Autor: Honza Vraný

 

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář