Královehradecký Krimi Pardubický Policie Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ZAJÍMAVOST: Východočeské kontroly v polovině případů prokázaly prodej alkoholu mladistvým

ČESKO – Inspektorát ČOI pro Královéhradecký a Pardubický kraj v srpnu 2021 uskutečnil celkem 51 kontrol se zaměřením na prodej alkoholických nápojů mladistvým. Kontroly byly provedeny převážně v místech, která lidé v létě nejčastěji navštěvují.

V 9 kontrolních dnech bylo provedeno celkem 51 kontrol s figuranty, tedy osobou mladší 18 let. Kontroly probíhaly v souladu s ustanovením § 30 odst. 4 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Figuranti byli ve věku 15 a 16 let.

Bez ověření věku a bez doprovodu osoby starší 18 let byly figurantům celkem ve 26 případech prodány alkoholické nápoje (pivo, víno i lihoviny), tedy alkohol byl prodán těmto osobám mladším 18 let v 51 % případů. Vždy se jednalo o venkovní typ obsluhy – výdejová okénka, zahrádky restaurací, kde přizvaní figuranti prováděli objednávku bez ochrany dýchacích cest, aby nebyla znemožněna obsluhujícímu personálu kompletní vizuální prohlídka zákazníka – mladistvého.

Kontrolovanými objekty byly namátkově vybrané provozovny, které jsou často v létě vyhledávané turisty, konkrétně provozovny v Jaroměři, Josefově, Hradci Králové, Jinolicích, České Třebové, Ústí nad Orlicí, Mladých Bucích a okolí, Pastvinách a okolí, Ratibořicích a okolí, Heřmanově Městci, Chrudimi a Pardubicích.

Zjištění, která ve výše uvedených 26 případech nasvědčují porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, budou řešena ve správním řízení, kde se také rozhodne o výši sankce. Za porušení zákona hrozí ze zákona pokuta až do výše 1 000 000 Kč.

Vzhledem k vysokému procentu zjištění a závažnosti porušení budou kontroly s tímto zaměřením  probíhat namátkově i ve zbytku roku 2021.

Zdroj: ČOI 

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář