Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

VOLBY 2021 / JE ROZHODNUTO: Poražený Babiš pojede dnes za Zemanem řešit povolební vyjednávání

ČESKO – Česko zná vítěze parlamentních voleb. Hnutí ANO v závěru sčítání hlasů přeskočila koalice SPOLU. Tvoří ji občanští demokraté, TOP 09 a lidovci. Získali celkem 27,7 procenta hlasů.

Původně favorizované hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem je druhé se ziskem 27,1 procenta. Ve volebních štábech natáčel náš kolega David Vozdecký.

K volbám dorazilo 65,43 % voličů. „Volební účast přesahující 65 % je vůbec nejvyšší volební účastí ve sněmovních volbách od roku 1998,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Kompletní statistické údaje naleznete ZDE:

Na území ČR zaznamenali nejvyšší účast v obci Čilá na Rokycansku, kde k volbám přišlo 100 % voličů, nejméně voličů, 26,58 %, využilo volebního práva v obci Obrnice na Mostecku.

Voliči ve sněmovních volbách mohli využít přednostní hlasy. Nejvíce jich získali Vít Rakušan (59 792), Markéta Pekarová Adamová (49 074) a Petr Fiala (38 515).

„Čtvrtinové zastoupení žen je rekordní. V poslaneckých lavicích usedne vůbec nejvíce žen v novodobé historii samostatné České republiky,“ upozorňuje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Průměrný věk zvolených poslanců a poslankyň je 49,84 let. Nejstaršímu je 77 let, nejmladšímu 27. Ve Sněmovně usedne 75 % mužů a 25 % žen.

Autor: David Vozdecký

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “VOLBY 2021 / JE ROZHODNUTO: Poražený Babiš pojede dnes za Zemanem řešit povolební vyjednávání

  1. Pingback: carbon activ

Napsat komentář