HZS Krimi Pardubický Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Noční požár chatky na Pardubicku likvidovalo přes pět hodin šest jednotek hasičů! Uvnitř hasiči nalezli roztrženou propan butanovou lahev

PARDUBICKO – Náročnou pondělní noc mají za sebou hasiči, kteří likvidovali požár chatky v Turkovicích, části obce Rašovy. Při příjezdu hasičů již byl požár plně rozvinut a v tzv. třetí fázi požáru, což znamená, že v daném objektu hoří všechny hořlavé látky a intenzita hoření dosahuje maxima.

V této fázi bývají narušeny i ostatní nosné prvky a dochází ke zřícení stropů i krovů. Zásah šesti jednotek se tak zaměřoval hlavně na ochlazování a ochranu okolních objektů. Tady hasiči museli zabránit rozšíření plamenů na les, který byl opravdu v těsné blízkosti hořícího objektu. Vlastní zásah na takto zasažený objekt byl velmi náročný. Hasiči museli zřídit čerpací stanoviště u nedalekého rybníka. Uvnitř chaty v době požáru nikdo nebyl. Hasiči uvnitř objektu nalezli roztrženou propan butanovou lahev.

Zásah trval více než pět hodin. Po celé úterní dopoledne na místě zjišťovali vyšetřovatelé spolu s techniky z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázní Bohdanče, příčiny vzniku požáru. Na místo byl povolán i pes na vyhledávání hořlavých kapalin, který označil dvě místa, kde mohla být použita hořlavá kapalina. Dle slov vyšetřovatelky hasičů jsou v tuto chvíli stanoveny hned dvě verze vzniku požáru, a to úmyslné založení nebo technická závada na elektroinstalaci.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 750 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši asi 100 tisíc korun.

Autor: por. Bc. Vendula Horáková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz