Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Politika Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Červené květy vlčích máků dnes připomínají Den válečných veteránů

ČESKO – Připněte si vlčí mák jako symbol úcty k válečným veteránům. Podpoříte natáčení vzpomínek pro sbírku Paměť národa. Dnes, tedy 11. listopadu si připomínáme Den válečných veteránů. 

Co je Paměť národa? Největší veřejně přístupná on-line sbírka vice než 4000 autentických svědectví pamětníků 20. století. Své příběhy v ní vyprávějí lidé, jichž se dotkla válka, i ti, jež poznamenal komunistický režim. Ale také ti, kteří diktaturám sloužili, např. bývalí důstojnici StB. Sbírku Paměť národa buduje nezisková společnost Post Bellum spolu s partnery – Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. V databázi jsou tisíce fotografií, dokumentů, audio a video nahrávek. Pracujeme ve všech krajích České republiky i v zahraničí. Díky síti spolupracovníků přibývají na Paměť národa zhruba dva příběhy denně.

Proč váleční veteráni? Pro Paměť národa vyprávělo už vice než 800 válečných veteránů. V ČR žije ještě asi 600 bývalých vojáků a odbojářů z období 2. světové války a zhruba 20 000 novodobých válečných veteránů. Díky této sbírce budeme moci zdokumentovat další vyprávěni veteránů. Aby se nezapomnělo na jejich statečnost, obětavost a nasazeni.

Proč vlčí mák? Je symbolem válečných veteránů už od konce první světové války. Červené květy v té době pokrývaly hroby padlých na zapadni frontě. Připnutím symbolického květu si lidé připomínají hrdinství vojáků a vzdávají jim úctu.

Proč 11. listopad? Dne 11. listopadu 1918 byla podpisem příměří ukončena 1. světová válka.

Zdroj: denveteranu.pametnaroda.cz

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Červené květy vlčích máků dnes připomínají Den válečných veteránů

Comments are closed.