HZS Karlovarský Krimi LZS Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Lyžař bez přilby na Klínovci si po pádu přivodil těžké zranění a ve vážném stavu byl transportován letecky do nemocnice

KLÍNOVEC – Noste na lyžích helmu. Všichni a za jakékoliv situace. Je to velmi důležité. Čtyřiašedesátiletý lyžař, kterého na snímku horských záchranářů vidíte za skútrem ve vakuové matraci, ji včera na Klínovci neměl a po pádu na sjezdovce ho v bezvědomí s těžkým zraněním nakonec musel vrtulník transportovat do nemocnice.

Lyžař upadl hned při své první jízdě po včerejší 9 hodině ráno. Nehodu přímo z lanovky viděl dobrovolný horský záchranář, který okamžitě zalarmoval své kolegy sloužící na stanici na vrcholu Klínovce. Ti se dvěma skútry ihned vyrazili na místo pádu.

Tam jim svědci potvrdili, že muž byl chvíli v bezvědomí. Při příjezdu záchranářů už komunikoval, byl ale dezorientovaný a všechny příznaky potvrzovaly otřes mozku. Záchranáři mu ošetřili krvavé zranění na hlavě, nasadili krční límec a poté, co si začal stěžovat na brnění v rukou, požádali kvůli podezření na vážnější poranění páteře nebo hlavy o pomoc letecké záchranáře.

FOTOGALERIE…

Než přiletěl vrtulník, transportovali muže ve vakuové matraci na vrchol Klínovce na jinou uzavřenou sjezdovku, kde během pár chvil přistál záchranářský vrtulník.

„Spadnout na lyžích může i skvělý lyžař. Helma je ovšem základ. Není to stoprocentní záruka, ale dává mnohem větší pravděpodobnost, že případné zranění nebude devastující. U mladší a střední generace je přilba už samozřejmost, ale u seniorů se stále setkáváme s tím, že ji ze zvyku prostě nemají,“ říká horský záchranář Jan Šimeček z Krušných hor.

Na lyže si helmu prosím vždy vezměte. Díky!

Zdroj: Horská služba ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Lyžař bez přilby na Klínovci si po pádu přivodil těžké zranění a ve vážném stavu byl transportován letecky do nemocnice

Comments are closed.