Ekologie Finance HZS Jihomoravský Krimi Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

DRAMA: Zapálená svíčka bez dozoru způsobila výbuch domu v Brně

BRNO – Zapálení svíčky, a její ponechání bez dozoru a shoda nešťastných náhod vedly až k výbuchu v rodinném domě. Výbuch byl natolik silný, že poškodil statiku domu. Ten museli hasiči na doporučení přivolaného statika stabilizovat. Na zásahu, který trval přes tři hodiny, se podílely čtyři jednotky PO. 

V deset hodin večer hasiči na tísňové lince přijali zprávu o požáru v předsíni rodinného domu v obci Předklášteří. Při příjezdu první jednotky na místo události  jsme zjistili, že došlo k výbuchu několika sprejů. Pravděpodobně se jednalo o laky na vlasy a osvěžovače vzduchu.

Velitel zásahu si na místo vyžádal statika a další síly a prostředky potřebné pro stabilizaci budov. Dle doporučení statika hasiči provedli zapažení jedné obvodové stěny a podepření stropní konstrukce.

Velmi pravděpodobnou příčinou vzniku požáru je nedbalost při zacházení s otevřeným plamenem, konkrétně ponechání zapálené svíčky bez dozoru. Od svíčky došlo k zapálení dřevěného obložení, k nahřátí sprejů a k následnému výbuchu.

Škoda způsobená požárem a následným výbuchem je vyčíslena na 300 000 korun, uchráněné hodnoty jsou cca dva miliony korun.

Zdroj: HZS Jihomoravského kraje

Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz