HZS Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

OBRAZEM: Hasiči s veterináři třetím dnem pokračují v likvidaci ohniska ptačí chřipky v drůbežárně v Libotenicích na Litoměřicku

LIBOTENICE – Třetím dnem hasiči společně s veterinární správou likvidují ohnisko ptačí chřipky, která byla prokázána u přibližně 180 tisíc kusů slepic v drůbežárně v Libotenicích na Litoměřicku.

Samotný zásah jednotek požární ochrany začal v úterý. Hasiči nejprve museli připravit zázemí pro samotný zásah. Postupně na místě rostla stanoviště pro střídání a odpočinek zasahujících hasičů, dále pak dekontaminační stanoviště jak pro zasahující hasiče, tak i pro techniku.

Ptačí chřipka je nakažlivé virové onemocnění a proto hasiči zasahují v ochranných oděvech s filtrační maskou. Následně musí projít důkladnou dezinfekcí na dekontaminačním stanovišti.

FOTOGALERIE…

Skupiny hasičů vynášejí z hal drůbež, která je ukládána do kontejnerů s oxidem uhličitým. Vše pod dohledem veterinární správy a zaměstnanců firmy. Z hal je také vynášena již uhynulá drůbež do předem připravených kontejnerů. Kontejnery s usmrcenou drůbeží odvážejí kamiony do kafilérie.

Na místě zasahuje 15 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů a také Záchranný útvar HZS ČR z Hlučína a Jihlavy.

Zdroj: HZS Ústeckého kraje

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz