Krimi Pátrání Policie Pomáháme Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

DRAMA: Záchrana špatně oblečených turistů, kteří se vydali na túru z Ovčárny po hřebeni k přehradě Dlouhé stráně

JESENÍKY – Mladý pár se vydal na túru z Ovčárny po hřebeni k přehradě Dlouhé stráně, zcela vysílené je zachraňovali členové Horské služby ČR hned z několika stanic.

Stanice Horské služby na Ovčárně dostala odpoledne od dispečinku ZZS Olomouckého kraje hlášení o muži a ženě, kteří jsou silně podchlazeni na nedalekém hřebeni a potřebují pomoc. „Dispečink ZZS nezná danou lokalitu tak detailně, aby dokázal přesně určit polohu, proto jsme dostali telefonní číslo přímo na pána. Ten mi udal, kde přibližně jsou. Z hřebenovky odbočili směrem na Dlouhé stráně přes Františkovu myslivnu,“ popsal situaci mladého páru Ondřej Šimko, zasahující člen Horské služby Jeseníky s tím, že turisty vyzval, ať se zkusí dostat zpátky na hřeben.

Mladá žena však už byla natolik vysílena podchlazením, že nebyla schopna pohybu. „Vyrazili jsme tedy na terénní čtyřkolce k nim. Zároveň jsme zapojili i naše kolegy z Karlova a z Červenohorského sedla. Nakonec se podařilo i získat přesnou polohu hledaných přes telefon. Nakonec jsme ale stejně museli jít sněhem asi 200 metrů od místa, kde jsme nechali naší techniku,“ přiblížil akci Ondřej Šimko.

Když záchranáři dorazili k mladému páru, bylo hned jasné, co je špatně. Oba dotyční byli naprosto nedostatečně oblečení. „Muž se třásl zimou, měl pouze legíny, přes ně kraťasy, větrovku a na nohou měl tenisky a sněžnice. Neměl ani rukavice. Podobně na tom byla jeho družka, která ležela na zemi zabalená v izolační alu-fólii, kterou dostali od kolemjdoucích skialpinistů, kteří poté pomáhali se zásahem,“ uvedl Ondřej Šimko.

Záchranáři HS ihned oblékli dotyčné do teplých bund, ženu zabalili ještě do dalších fólií a do hypotermického vaku. Pak následoval transport ke čtyřkolkám a po delší cestě předání zdravotníkům ZZS. „Podcenili snad vše. Především zásady bezpečného pohybu v horách, neměli aplikaci Záchranka v mobilech, neseznámili se s aktuálními výstrahami. Tím nejdůležitější však byl fat, že byli naprosto nedostatečně oblečeni, obuti a vybaveni,“ připomněl nutnost dbát o vlastní bezpečnost náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Autor: Radek Zeman

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “DRAMA: Záchrana špatně oblečených turistů, kteří se vydali na túru z Ovčárny po hřebeni k přehradě Dlouhé stráně

  1. Pingback: blote tieten

Comments are closed.