Armáda ČR Auto-Moto Doprava Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Policie Praha Složky IZS Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Již zítra se přes Česko začnou přesouvat americké armádní jednotky v rámci cvičení Saber Strike 2022

ČESKO – Armáda se chystá na přejezd konvoje. Od 15. do 26. února se 1500 amerických vojáků se 700 kusy techniky přesune na cvičení z Německa na Slovensko. Armáda ČR zajistí, aby průjezd neomezil dopravu. Je to plánované cvičení, které probíhá každý rok…

Americké jednotky budou od úterý 15. února do soboty 26. února 2022 přejíždět přes Českou republiku z Německa na Slovensko v rámci plánovaného cvičení Saber Strike 2022. Až 1 500 vojáků se 700 kolové kusy techniky bude cestovat v 7 konvojích. Každý konvoj bude rozdělen maximálně do pěti skupin s rozestupy mezi sebou. Americké jednotky pojedou v nočních až brzkých ranních hodinách tak, aby minimálně zasahovaly do silničního provozu.

Konvoje vjedou na území České republiky přes hraniční přechod Rozvadov a budou pokračovat po trase dálnic D5, D0, D1 a silnici I/38 do vojenského areálu Rančířov, kde si američtí vojáci přes den odpočinou. Další den navečer pak vyrazí na hraniční přechod Břeclav po trase silnice I/38 a dálnic D1 a D2. Vojenská policie ve spolupráci s Policií České republiky všechny konvoje doprovodí. Přesuny koordinujeme s dotčenými ministerstvy a samosprávami. Jednotky se vrátí stejnou trasou v opačném směru v druhé polovině března 2022.

Během přesunů všichni vojáci musí dbát na dodržování veškerých platných hygienických opatření. Přesuny vojsk americké armády přes území České republiky schválila hlavní hygienička MO. Termíny cvičení, přesunů a počty vojáků se mohou změnit vzhledem k nepříznivým epidemiologickým podmínkám.

V rámci cvičení Saber Strike 2022 americké a české jednotky, které se připravují do hotovostních sil NRF (Nato Response Force – síly rychlé reakce NATO), absolvují také součinnostní cvičení. Jednotky budou společně cvičit ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště v první polovině března 2022.

Saber Strike 2022 schválila vláda v listopadu 2021 v plánu vojenských cvičení na letošní rok. Armáda České republiky se Saber Strike účastní pravidelně od roku 2018.

Autor: plukovnice Magdalena Dvořáková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz