Královehradecký Krimi Liberecký LZS Policie Složky IZS Sport Technika Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

HORSKÁ SLUŽBA: Vrtulník záchranářů musel dvakrát vzlétnout do „Jizerek“

JIZERSKÉ HORY – Patnáctiletého chlapce po úrazu na sněžném skútru a seniora z Německa, který přečkal noc v závěji, zachraňovali členové Horské služby Jizerské hory.

K nehodě došlo kolem druhé hodiny odpoledne v lese nedaleko obce Stanový u Vysoké nad Jizerou. „Lesem jela skupinka na vypůjčených skútrech a jeden z nich měl nehodu a skončil s těžkými zraněními. Měli jsme u něj podezření na zlomeninu v lokti, ale především vše nasvědčovalo závažnému vnitřnímu zranění s možností krvácení do dutiny břišní,“ uvedl k okolnostem výjezdu Jan Pacák, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Současně s horskými záchranáři dorazil k nehodě i vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce. Posádce se podařilo naštěstí dosednout na louku asi 100 metrů od nehody. „Ihned se k nám připojil lékař LZS a náš letecký záchranář, kterého vrtulník cestou nabral. Po ošetření jsme chlapce zafixovali do vakuové matrace a šetrně převezli k vrtulníku,“ doplnil Jan Pacák s tím, že následoval transport do nemocničního zařízení.

Podruhé musel letět vrtulník do hor dnes před polednem. Manželský pár se totiž vydal těsně pod vrcholem Smrku po cizích stopách mimo značenou turistickou stezku. „A bylo štěstí, že se tam vydali. Na konci stop našli ležícího bezvládného muže. Ihned zalarmovali nás i Zdravotnickou záchrannou službu. Máme za to, že právě oni tím rozhodnutím sejít z cesty a rychlou reakcí muži zachránili život,“ popsal náhodný nález Tomáš Prchal, další zasahující člen jizerskohorské Horské služby.

Jak se ukázalo, pán na místě přečkal dokonce celou noc a byl velice silně prochladlý. Vrtulník však tentokrát kvůli velmi nevlídnému počasí musel přistát až v Lázních Libverda. „My jsme pánovi ihned po dojezdu poskytli tepelný komfort a spolu s nálezcem ho transportovali na saních za sněžným skútrem k vrtulníku,“ dodal k zásahu a šťastné náhodě Tomáš Prchal.

Autor: Radek Zeman

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “HORSKÁ SLUŽBA: Vrtulník záchranářů musel dvakrát vzlétnout do „Jizerek“

  1. Pingback: Serviced Apartment

Comments are closed.