Krimi LZS Moravskoslezský Olomoucký Složky IZS Technika Turistika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

Vrtulník záchranářů musel dvakrát vzlétnout do Jeseníků k těžce zraněným lyžařkám

JESENÍKY – Těžké úrazy lyžařek ve skiareálu Králičák ve Starém Městě a na Ovčárně zaměstnaly jesenické horské záchranáře, k nehodám letěly i vrtulníky.

Velmi problematický zásah čekal člena Horské služby na Králičáku, kde se zranila dospělá žena. „I když ve střediscích musíme zatím sloužit prozatím pouze po jednom zaměstnanci. přesto kolega vše zvládl na jedničku. Paní vyjela ze sjezdovky, narazila do stromu a utrpěla závažná poranění hlavy a hrudníku,“ uvedl k situaci ve Starém Městě Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

S ošetřením a transportem pak našemu záchranáři pomohli přítomní lyžaři a obsluha skiareálu. „Velice jim za pomoc děkujeme, bez nich bychom vše zvládli jen s obtížemi. Stejně tak byla neocenitelná pomoc posádek sanitního vozu ZZS a vrtulníku Letecké záchranné služby z Olomouce,“ komentoval náčelník Kaller. Doplnil, že záchranář musel souběžně ošetřovat paní a volat dispečink ZZS s žádostí o posily a posléze je navigovat na místo (pro zajímavost, bylo to celkem 9 telefonátů). Pak následoval letecký transport do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Ke druhému úrazu došlo na lesní sjezdovce na Ovčárně. Náctiletá lyžařka také narazila do stromu, naštěstí měla helmu, takže utrpěla zřejmě otřes mozku. I zde následovala perfektně koordinovaná záchranná akce (viz video) s posádkou vrtulníku z Ostravy. Ten dívku poté transportoval k dalšímu ošetření do ostravské Fakultní nemocnice. „Zatímco slečnu na Ovčárně helma nepochybně zachránila od těžšího úrazu, paní pod Kralickým Sněžníkem mohla absence ochranných prvků naopak stát život,“ důrazně upozornil lyžaře Vítězslav Kaller.

Na adrese https://www.facebook.com/horskasluzba.cz/videos/934192517256098

najdete i video z výjezdu na Ovčárně.

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz